Ads 468x60px

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Αράχωβα (Arachova)-Το καμάρι της Ρούμελης

Η Αράχωβα είναι μία ορεινή κωμόπολη χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού. Αποτελεί δημοφιλές χειμερινό θέρετρο, χάρη στην ύπαρξη του Χιονοδρομικού Κέντρου,που τελευταία επεκτάθηκε και ανακαινίστηκε,και τη μικρή της απόσταση από την Αθήνα. Η άριστη τουριστική υποδομή, με τα πολυτελή ξενοδοχεία και τα γκουρμέ εστιατόρια, ικανοποιούν και τον πιο δύσκολο επισκέπτη και κάνουν την διαμονή σας αξέχαστη και μοναδική.



Είναι χτισμένη σε μία πλαγιά του Παρνασσού, που καταλήγει σε μία χαράδρα, στο βάθος της οποίας ρέει ο ποταμός Πλείστος.Το μέσο υψόμετρο του οικισμού είναι 960 μέτρα.Ο οικισμός βρίσκεται πάνω στην κύρια οδό που συνέδεε από την αρχαιότητα τους Δελφούς και την πεδιάδα της Άμφισσας με την Βοιωτία. Η θέση της πάνω σε ένα σημαντικό πέρασμα βοήθησε στην ανάπτυξη της Αράχωβας σε μεγαλύτερο βαθμό από τα γειτονικά της μέρη.Ο οικισμός απέχει 12 χιλιόμετρα από τους Δελφούς, που βρίσκονται δυτικότερά και 160 χιλιόμετρα από την Αθήνα.


ΡΟΛΌΙ:

Αληθινό στολίδι για την Αράχωβα αποτελεί ο απόκρημνος βράχος με το ρολόι.Χτισμένο στις αρχές του 18ου αιώνα ως καμπαναριό του Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, δεν άντεξε στον ολέθριο σεισμό του 1870 και κατέρρευσε. Την ίδια τύχη είχε το Μάρτιο του 1944, όταν οι Γερμανοί, ανάμεσα σε όλες τις καταστροφές που προξένησαν στο χωριό, το ανατίναξαν.Λίγα χρόνια αργότερα, και συγκεκεριμένα το 1966, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά, Νεκτάριος Καμβασινός, ανέλαβε με δικά του έξοδα την ανακατασκευή του, δίνοντας του τη σημερινή μορφή του.Όσο για το βράχο στον οποίο δεσπόζει, ονομάζεται Τυριάς και χρησίμευε ως φυσικό ψυγείο για τη φύλαξη τυριών, ενώ στη διάρκεια της Κατοχής οι ντόπιοι έκρυβαν εκεί μέσα διάφορα αντικείμενα. Σύμφωνα με εξιστορήσεις των Αραχωβιτών, στο σημείο εκείνο ανέβαινε ο Ντελάλης για να ανακοινώνει τα νέα του χωριού. Σήμερα το Ρολόι ή η "Ώρα"- για τους ντόπιους-, στέκει αγέρωχο, υπενθυμίζοντας κάθε στιγμή το ατέρμονο ταξίδι του χρόνου, ενώ το βράδυ, φωταγωγημένο αποτελεί ιδανική "καρτ-ποστάλ".



Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου:

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι ένας από τους δύο ενοριακούς ναούς του χωριού και και βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην κορυφή του χωριού, στους πρόποδες του Παρνασσού.
Η εκκλησία αυτή εντυπωσίαζε πάντα τους ξένους. Γραπτές μαρτυρίες βεβαιώνουν πως υπήρχε ήδη ναός το 1676. Όμως είναι άγνωστο πόσα χρόνια πριν υπήρχε ήδη στον ίδιο χώρο.
Ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1833, όπως δείχνει ανάγλυφη πλάκα στο Ιερό Βήμα, σε ρυθμό σταυρεπίστεγης τρίκλητης βασιλικής με τρούλο. Πρόκειται για ένα λαμπρό ναό, κατάγραφο από σύγχρονες τοιχογραφίες, με τεράστιες καμπάνες στα καμπαναριά που πλαισιώνουν την είσοδο της εκκλησίας (η παλιά μεγάλη καμπάνα ζυγίζει ένα τόνο και έχει διάμετρο 1,2 μέτρα). Ο αύλιος χώρος στολίζεται από ανάγλυφες πλάκες με σχέδια από αραχωβίτικα υφαντά, έργο που υλοποιήσαν Αραχωβίτες τεχνίτες.
Ο χώρος γύρω από την εκκλησία έχει συνδεθεί με την ιστορία του τόπου ως στρατηγείο του Καραϊσκάκη στη μάχη της Αράχωβας το 1826, καθώς και με τα γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της περιόδου που ακολούθησε, όπως δείχνουν ο ιστορικός περίβολος με τις πολεμίστρες το παλιό κανόνι, ο βόρειος τοίχος της εκκλησίας χτυπημένος από σφαίρες.

Ο οικισμός της Αράχωβας συνδυάζει μεγαλοπρέπεια με άγριο τοπίο, μαγευτική θέα, υγιεινό κλίμα, ιδιόρρυθμη αρχιτεκτονική σπιτιών, νυχτερινή ζωή και χειμερινά σπορ. Είναι ένας χειμερινός προορισμός που προσφέρει στους επισκέπτες, περιπέτεια, ποικιλία δραστηριοτήτων και συνάμα ηρεμία και ξεκούραση για όσους το επιθυμούν.

Επίσης, φημίζεται για τις αγροτικές και κτηνοτροφικές της δραστηριότητες και για την υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων της. Μερικά από τα παραδοσιακά προϊόντα της Αράχωβας είναι: Ελιές, λάδι, μαρμελάδες, όσπρια, μέλι, τσίπουρo, φορμαέλλα, φέτα, γιαούρτι, οψιμοτύρι, χαλβάς, τραχανάς και χυλοπίτες





ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΆ ΚΈΝΤΡΑ-ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΊΑ:


Οι δυο ψηλότερες κορυφές του Παρνασσού, είναι η Λιάκουρα (Λυκώρεια) 2.457 μ. και ο Γεροντόβραχος 2.435 μ.
Ανάμεσα σε αυτές τις κορυφές και στη ράχη Αρνόβρυση, λειτουργούν σήμερα τα δυο γνωστότερα χιονοδρομικά κέντρα, Φτερόλακα και Κελάρια.

Βρίσκονται σε υψόμετρο 1600 μ.-2300 μ., διαθέτουν 13 αναβατήρες με 20 πίστες συνολικού μήκους 14 χιλιομέτρων. Οι 16 είναι πίστες κατάβασης μήκους από 600 μ. μέχρι τέσσερα χιλιόμετρα. Από αυτές οι 13 είναι μπλε (για αρχάριους, μέσους και καλούς σκιέρ), ενώ οι τρεις είναι μαύρες αγωνιστικές. 


Είναι ίσως τα καλύτερα οργανωμένα και εξοπλισμένα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας και καλύπτουν τις ανάγκες για αρχάριους και προχωρημένους λάτρεις του σκι, ακροβατικό σκι αλλά και με πολλές δυνατότητες για ενδιαφέρουσες καταβάσεις εκτός πίστας. Είναι επίσης μια ιδανική αφετηρία για διασχίσεις με ορειβατικά σκι. 


Λειτουργούν σχολές σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης και πώλησης ειδών σκι και μπουτικ ειδών ένδυσης. Επίσης προσφέρονται: πάρκινκ, ελικοδρόμιο, χώρους υποδοχής, καφετέρια, μπαρ, εστιατόριο, πρώτες βοήθειες, οδική βοήθεια και τμήμα baby sitting.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ:


Μόλις 8 χιλιόμετρα απέχει ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών. Τόπος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και χαρακτηρισμένος ως ένας από τους «Ιερούς τόπους» του κόσμου. Στα 30 χιλ. θα βρείτε το μοναστήρι του Οσιου Λουκά, το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Ελλάδας. Στο γειτονικό Δίστομο υπάρχει το Μαυσωλείο Θυμάτων Ναζισμού.

ΦΥΣΙΚΉ ΟΜΟΡΦΙΆ:


Για τους λάτρεις της φύσης και του βουνού η Αράχωβα ειναι η αφετηρία εξόρμησης σε απιστευτης ομορφιάς γωνιές του Παρνασσου. Αμέτρητα μονοπάτια και διαδρομές οδηγούν σε καταπράσινα λιβάδια, σε καταράκτες που το υψος τους ξεπερνάει τα 80μ.


ΜΟΝΟΠΆΤΙΑ:

Διαδρομές για περίπατο, hiking, ποδήλατο, Down Hill και ορειβασίες ξεκινούν απο την Αράχωβα, οπου θα βρείτε οδηγούς βουνού να σας συνοδεύσουν στις εξορμήσεις σας.


Ακολουθεί Οδηγός επιβίωσης:


  • To νερό της Αράχωβας πίνεται και είναι πολύ καλό, μιας και προέρχεται από πηγές.
  • Αν χρειαστείτε ταξί  στην πλατεία υπάρχει πιάτσα. Συνολικά κυκλοφορούν 8 ταξί.
  • δεν έχετε κλείσει δωμάτιο, μπορείτε να ενημερωθείτε για τη διαθεσιμότητα των καταλυμάτων στο γραφείο Πληροφοριών της Δημοτικής Επιχείρησης, στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο.Λειτουργεί και κατά την περίοδο των εορτών, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. (Τηλ. 22670 31630)
  • Θα βρείτε ΑΤΜs της Alpha bank, Eurobank, Πειραιώς, Εμπορικής και Εθνικής.
  • Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος ντυσίματος, ωστόσο, καλό θα ήταν να έχετε μέσα στη βαλίτσα σας χουχουλιάρικα και άνετα ρούχα.Επιλέξτε πλεχτά, πουλόβερ, γούνινα μαντό,κολάν,τζιν,σκουφιά, γάντια, μεγάλες τσάντες, -γιατί όχι- φόρμες, γαλότσες ή γούνινες μπότες -κατά προτίμηση flat. Για το βράδυ μπορείτε να πάρετε και κάτι καλό -τα κοσμοπολίτικα στέκια το ζητούν-, αλλά γενικά αποφύγετε το εκκεντρικό-βραδινό ντύσιμο καθώς και τα δωδεκάποντα. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, βρίσκεστε σε ένα αυθεντικό χειμερινό θέρετρο!
  • Μπορείτε να παρκάρετε δωρεάν στο δημοτικό πάρκινγκ (στην είσοδο της Αράχωβας), κάτω από τη γέφυρα, στην πιάτσα των ταξί κι όπου βρείτε στο δρόμο προς Δελφούς.
  • Δυστυχώς η Αράχωβα δεν διαθέτει ιατρικό κέντρο, μπορείτε ωστόσο να πάτε στο ιατρικό κέντρο Διστόμου (τηλ. 22670 22790-1) ή στο νοσοκομείο της Λιβαδειάς (τηλ. 22610 20051).
  • Λειτουργούν βενζινάδικα: SHELL δίπλα στο ξενοδοχείο Arachova Inn που είναι ανοιχτό από τις 07:00-22:30.ΑVIN  στην είσοδο της Αράχωβας, καθημερινά από τις 07:00-19:00.EΛΙΝ  στο Λιβάδι, 4 χλμ. από την Αράχωβα που είναι ανοιχτό από τις 08:00-20:00.ΒP  στο 4ο χλμ. Αράχωβας-Δελφών που είναι ανοιχτό από το πρωί μέχρι τις 19:00.ΑVIN  στο δρόμο για Αγόριανη που είναι ανοιχτό από τις 07:30-21:00.
  • Αν πάθετε βλάβη με το αυτοκίνητο σας υπάρχει 24ωρη οδική βοήθεια από την Εxpress Service στο χωριό.
  • Αν χρειάζεστε φαρμακείο αργά το βράδυ στην Αράχωβα υπάρχουν 3 φαρμακεία.Καθημερινά διανυκτερεύει ένα μέχρι τις 21:30.Από εκεί και πέρα αναρτούν τα τηλέφωνά τους στις πόρτες, για να ειδοποιήσετε σε περίπτωση ανάγκης 
  • Μπορείτε να βρείτε περίπτερο  κατά μήκος του κεντρικού δρόμου όπου υπάρχουν 5 συνολικά περίπτερα. Tα περισσότερα ανοίγουν στις 10:00 και κλείνουν γύρω στις 23:00.


Χρήσιμα τηλέφωνα




Δημαρχείο22670 31250
Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού22670 31630
Αστυνομικό Τμήμα22670 31333
Δασονομείο Αράχωβας22670 31742
ΕΛ.ΤΑ.22670 31253
Χιονοδρομικό κέντρο Ε.Ο.Τ.22340 22693-5
Χιονοδρομικό κέντρο Κελλάρια22340 22692
ΚΤΕΛ Άμφισσας22650 28226
Σταθμός ΤΑΞΙ22670 31566
Αγροτικό Ιατρείο22670 31300




Read more » Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Άγιος Αθανάσιος(Agios Athanssios)/Καϊμακτσαλάν(Kaimaktsalan)



Στους πρόποδες του όρους Βόρας (Καϊμακτσαλάν) σκαρφαλωμένο στα 1.200 μ. συναντούμε τον κοσμικό Παλιό Άγιο Αθανάσιο. Οι πετρόχτιστοι ξενώνες και τα πολυτελή σαλέ, τα εστιατόρια με παραδοσιακή αλλά και μεσογειακή κουζίνα, τα in μπαράκια και τα καλόγουστα καταστήματα βάζουν την υπογραφή τους για το top χειμερινό θέρετρο της Μακεδονίας.




Στη σκια του Καϊμακτσαλάν, της υψηλότερης κορυφής του Βόρα, έχει τις ρίζες του στα τέλη του 16ου αιώνα, όταν εκεί εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι κατοικοί του από τις γύρω περιοχές διωκόμενοι από τους Τούρκους. Ο οικισμός όμως εγκαταλείφθηκε στη δεκαετία του ’80 κυρίως λόγω της μετανάστευσης.




Όλα άρχισαν το 1994 μετά τη δημιουργία του χιονοδρομικού κέντρου του Βόρα (Καϊμακτσαλάν) το οποίο απέχει μόλις 17 χλμ.από τον οικισμό.Σύντομα ο Παλιός Αγ. Αθανάσιος έγινε σημείο αναφοράς για το χιονοδρομικό κέντρο, και τους φίλους του σκι.Οι απόγονοι των πρώτων κατοίκων επισκευάζουν και αναπαλαιώνουν τα παλιά εγκαταλελειμένα σπίτια και τα μετατρέπουν σε όμορφους παραδοσιακούς ξενώνες.Σήμερα ο οικισμός έχει χαρακτηρισθεί από το Υπ. Πολιτισμού ως διατηρητέος. Όλες οι επεμβάσεις έχουν εναρμονιστεί με το φυσικό περιβάλλον και έχουν σεβαστεί την παλιά παραδοσιακή μορφή του χωριού.




Ο Παλιός Αγ. Αθανάσιος είναι κομμάτι μιας ευρύτερης περιοχής με ένα χαρισματικό γεωφυσικό ανάγλυφο, ο ομαλός ορεινός όγκος του Βόρα που στα πόδια του απλώνονται τέσσερεις λίμνες με σημαντικότερη, τη Βεγορίτιδα. Η γύρω περιοχή προσφέρεται για εναλλακτικές μορφές τουρισμού και extreme σπορ. Στους πρόποδες του Βόρα, στο χωριό Παναγίτσα υπάρχει ανεμοδρόμιο που θεωρείται ενά από τα καλύτερα της Ευρώπης και δίπλα ειδικά διαμορφωμένη πίστα αγώνων μότο-κρος.Επίσης στην Παναγίτσα 8χλμ. από τον Αγ. Αθανάσιο λειτουργεί μικρό χιονοδρομικό κέντρο με 2 πίστες διαμορφωμένες με τεχνητό χιόνι, υπάρχει τεχνητή πίστα αναρρίχησης και δυνατότητα οργάνωσης flying box, τοξοβολίας, ορεινού ποδήλατου, πτήση parapente από τη θέση Κερασιές του Βόρα σε υψόμετρο 1600μ. και προσγείωση στο ανεμοδρόμιο της Παναγίτσας.




Ορειβασία
Πολλές ορειβατικές διαδρομές διοργανώνονται και ξεκινούν από τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο στις κατάφυτες πλαγιές του Βόρα-Καϊμάκτσαλαν μέσα από το Μαύρο Δάσος. 




Πεζοπορία
Πανέμορφες διαδρομές μέσα από κατάφυτα δάση ξεκινούν από τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο και την Αριδαία. 




Παραπέντε
Αν θέλετε να νιώσετε την μοναδική εμπειρία της πτήσης με 2πλό παραπέντε πάνω από τις κορυφές του Καϊμάκτσαλαν με θέα την Λίμνη Βεγορίτιδα, μπορείτε να πάτε στην θέση Κερασιές και από εκεί να απογειωθείτε στο ανεμοδρόμιο Παναγίτσας. 


ΠΟΥ: Στον νομό Πέλλας και 124 χλμ. από Θεσσαλονίκη. Ακολουθείτε το δρόμο για Έδεσσα και λίγο πριν φτάσετε στην πόλη, στρίβετε αριστερά στη νέα περιφερειακή οδό. Αφού διανύσετε 7 περίπου χλμ. βγαίνετε στον δρόμο για Άγρα, Φλώρινα ακολουθώντας τις πινακίδες για χιονοδρομικό κέντρο Βόρας, Παλιό Άγιο Αθανάσιο.


Kαϊμακτσαλάν



Το όρος Kαϊμακτσαλάν ή Bόρας (η ονομασία έχει εξαχθεί από το τοπωνύμιο του συγκεκριμένου βουνού που σημαίνει λευκή κορυφή) είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα βουνά της Eλλάδας και βρίσκεται σε υψόμετρο 2.524 μέτρων. Το όρος Καϊμακτσαλάν ή Βόρραςυψώνεται κατά μήκος της πρώην Ελληνογιουγκοσλαβικής μεθορίου, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού του τμήματος ανήκει στο Nομό Πέλλας της Μακεδονίας.
Tο όρος Kαϊμακτσαλάν και το χιονοδρομικό κέντρο αποτελεί έναν από τους πόλους έλξης για τους φυσιολάτρες, τους σκιέρ και τους ορειβάτες. Επίσης χιλιάδες χιονοδρόμοι επισκέπτονται τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Xιονοδρομικού Kέντρου Βόρας, ενώ η εθνική μας ομάδα και οι περισσότερες σχολές σκι στην Ελλάδα ξεκινούν την προετοιμασία τους στο Καιμακτσαλαν.
Tο Xιονοδρομικό Kέντρο Bόρα ή Kαϊμακτσαλάν απέχει μόλις 45 χιλιόμετρα από την γνωστή για τους καταρράκτες της πόλη της Έδεσσας. Αναπτύσσεται στην νοτιοανατολική πλευρά του όρους Βόρας και σε υψόμετρο από 2.050 έως 2.480 μέτρα. Στην κορυφή του βουνού υπάρχει ένα από τα πιο πανέμορφο ξωκλήσια της περιοχής με ονομασία Προφήτης Ηλίας. Οι επισκέπτες που διαμένουν στην Έδεσσα πολύ εύκολα μπορούν να προσεγγίσουν το υπέροχο όρος Καιμακτσαλαν για να χαρούν το χειμερινό άθλημά τους, το σκι.




H πλούσια και ταυτόχρονα σπάνια βλάστηση στο όρος Βόρας ή ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ, περιλαμβάνει χλωρίδα δυσεύρετη στον ελλαδικό και τον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, στηρίζει ένα μεγάλο αριθμό πανίδας (όπως ορνιθοπανίδα, αμφιβία και ερπετά) καθιστώντας τον Bόρα ή Καιμακτσαλαν έναν από τους πιο σημαντικούς βιότοπους για την οικολογική ισορροπία της περιοχής. Ένα από τα σπάνια χαρακτηριστικά του όρους Bόρας ή Καιμάκτσαλαν είναι η ύπαρξη των υδάτινων όγκων ακόμα και σε πολύ μεγάλο υψόμετρο (οι πηγές της Σκοπιάς και της Kρέμασης 2.400 μ.).

Το Καϊμάκτσαλαν αποτελεί πόλο έλξης τόσο για το χιονοδρομικό κέντρο όσο και για τους φυσιολάτρεις και τους ορειβάτες. Πανέμορφες διαδρομές μέσα σ’ ένα τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους διοργανώνονται από τους φυσιολατρικούς και ορειβατικούς συλλόγους της περιοχής. Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές είναι αυτή που καταλήγει στο "Pέμα του Φλώρου".

Η θέα από το όρος Βόρρας είναι καταπληκτική, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τον Θερμαϊκό κόλπο, την κορυφή του Ολύμπου, το απέναντι χιονοδρομικό κέντρο των 3-5 Πηγαδιών της Νάουσας καθώς και την πανοραμική εντυπωσιακή θέα προς την Λίμνη Βεγορίτιδα


Χ/Κ Καϊμακτσαλάν


Βρίσκεται σε υψόμετρο από 2.050μ. – 2.480 μέτρα.

Οι εγκαταστάσεις του αρχίζουν από τα 2.050μ. όπου υπάρχει το καταφύγιο, σχολές σκι, χώροι στάθμευσης, πίστες αρχαρίων, εκδοτήρια και καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού και καταλήγει στα 2.480 μέτρα όπου βρίσκεται ο σταθμός άφιξης του ψηλότερου αναβατήρα της Ελλάδας.


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΟΥΣ


Κατάταξη πιστών: Σύμφωνα με τη διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (FIS) και τον αντίστοιχο Ελληνικό Κανονισμό Χιονοδρομίας, η κατάταξη των πιστών ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας τους γίνεται στη βάση κανονικών συνθηκών, με γενικό κριτήριο αυτής, την τοπογραφία τους και σύμφωνα με τα παρακάτω δεδομένα:

Εύκολες πίστες: μπλε χρώμα, δεν πρέπει να έχουν κλίσεις όπου το επίμηκες ή /και το εγκάρσιο μέρος τους να ξεπερνά το 25%, με εξαίρεση μικρά τμήματα ανοιχτής επιφάνειας.
Πίστες μέτριας δυσκολίας: κόκκινο χρώμα, δεν πρέπει να έχουν κλίσεις όπου το επίμηκες ή /και το εγκάρσιο μέρος τους να ξεπερνά το 40%, με εξαίρεση μικρά τμήματα ανοιχτής επιφάνειας.
Δύσκολες πίστες: μαύρο χρώμα, όπου έχουν ξεπεραστεί οι τιμές για τις κόκκινες πίστες (κλίση>40%)
Μονοπάτια που κάνεις σκι: είναι γνωστά και σαν χιονοδιάδρομοι (SR), δεν πρέπει να παρουσιάζουν κλίση που θα ξεπερνάει το 8% και έχουν ελάχιστο φάρδος 6μ. Δεν κατατάσσονται σε βαθμούς δυσκολίας, είναι σηματοδοτημένα και συνήθως ενώνουν τους αναβατήρες μεταξύ τους. Σηματοδοτούνται με κίτρινο χρώμα.
Τρόπος σηματοδότησης: οι πίστες του κέντρου μας είναι σηματοδοτημένες και στις δύο πλευρές τους με πασσάλους κόκκινου χρώματος στη δεξιά πλευρά όπως κάνουμε σκι και πράσινους στην αριστερή πλευρά.
Αρίθμηση σηματοδότησης: αν και δεν υπάρχει υποχρέωση αρίθμησης της σηματοδότησης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εντούτοις στο κέντρο μας καθαρά για λόγους διευκόλυνσης των χιονοδρόμων, υπάρχουν πινακίδες με ενδείξεις αριθμών ανά 200μ. που ενημερώνουν για την υπολειπόμενη απόσταση μέχρι το τέλος της πίστας. Η αρίθμηση αρχίζει από τη βάση της πίστας.
Σειρά προτεραιότητας στους σταθμούς αναχώρησης των αναβατήρων: Η σειρά προτεραιότητας για τη χρήση των οχημάτων στους σταθμούς αναχώρησης είναι αυτή με την οποία κάθε χιονοδρόμος καταφθάνει στο σταθμό και τοποθετείται πίσω από αυτόν που έφθασε νωρίτερα.
Απαγορεύεται η προσπέραση και καταστρατήγηση της σειράς αναμονής στους σταθμούς αναχώρησης για τον οποιοδήποτε λόγο.
Κατ' εξαίρεση και μόνο ύστερα από άδεια του προσωπικού του αναβατήρα, επιτρέπεται η χρήση της δεύτερης ειδικής εισόδου που υπάρχει διαμορφωμένη σε κάθε σταθμό αναχώρησης και παρακάμπτει την κανονική σειρά προτεραιότητας εναλλάξ με αυτή, από τις παρακάτω κατηγορίες ατόμων:
Αθλητές με ταυτότητα από αθλητικό σωματείο, επιπέδου πανελληνίων αγώνων, αποκλειστικά για το χρονικό διάστημα που προπονούνται και όχι σε ώρες αιχμής του κοινού.
Δάσκαλοι των επίσημων σχολών σκι του χιονοδρομικού κέντρου, για το διάστημα που συνοδεύουν σκιέρ την ώρα του ιδιαίτερου μαθήματος.
Το προσωπικό του χιονοδρομικού κέντρου μόνον όταν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος (υπεύθυνοι ασφάλειας πιστών, μετακίνηση χειριστών αναβατήρων κ.λ.π.)

ΤΕΧΝΗΤΉ ΧΙΌΝΩΣΗ


Η εγκατάσταση τεχνητής χιόνωσης προσφέρει κάλυψη με τεχνητό χιόνι των πιστών του αναβατήρα "ΜΕΤΕΡΙΖΙ" και των πιστών όπου βρίσκονται οι σχολές σκι και οι αναβατήρες των αρχαρίων μπροστά από το σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου.
Επίσης, καλύπτεται η πίστα πρόσβασης από το τέλος του συρόμενου αναβατήρα "ΜΕΤΕΡΙΖΙ" προς την αφετηρία του εναέριου διθέσιου αναβατήρα. Ταυτόχρονα έχουν προβλεφθεί παροχές δίπλα στην αφετηρία του διθέσιου αναβατήρα και του νέου συρόμενου αναβατήρα ώστε να μπορούν να χιονιστούν οι περιοχές αυτές.
Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η συνεχής κάλυψη των πιστών με χιόνι, η ανανέωση της ποιότητας του χιονιού στις πίστες και η ανανέωση του χιονιού σε σημεία των πιστών στα οποία λόγω της μορφολογίας τους ή του προσανατολισμού τους παρουσιάζουν πρόβλημα διατήρησης του χιονιού.
Το σύστημα περιλαμβάνει:
Τέσσερεις κινητές μονάδες παραγωγής χιονιού (κανόνια).
Έξι μπαστούνια (sticks) -ψεκαστήρες χιονιού.
Δεκατρείς συνολικά παροχές, για την σύνδεση των μονάδων παραγωγής χιονιού.
Υπόγεια δεξαμενή νερού.
Αντλιοστάσιο
Με τη λειτουργία του συστήματος τεχνητής χιόνωσης εξασφαλίζεται η χιόνωση των πιστών και συνεπώς εξασφαλίζεται η σίγουρη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου κατά τη χειμερινή περίοδο με ευνόητα τα ευεργετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του κέντρου και της ευρύτερης περιοχής.

Read more » Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Μέτσοβο (Metsovo)-Η πρωτεύουσα του ορεινού τουρισμού

Χτισμένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Τύμφη,σε υψόμετρο 1200 μέτρων ένας από τους γραφικότερους οικισμούς της χώρας που ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική της, τα τοπία άγριας ομορφιάς και τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.


Το φυσικό περιβάλλον μαγεύει τον επισκέπτη με την ομορφιά του ορεινού τοπιού και η γύρω περιοχή είναι διάσπαρτη με παλιά μοναστήρια, εκκλησίες γεφύρια, πέτρινες βρύσες και νερόμυλους.



Το Μέτσοβο είναι μια πανέμορφη, ορεινή, γραφική πόλη, χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές της Πίνδου, γενέτειρα μερικών από τους μεγαλύτερους εθνικούς ευεργέτες μας (Αβέρωφ, Τοσίτσας, Χατζηκώστας, Στουρνάρης κ.α.). Είναι ένα αναπτυγμένο τουριστικό θέρετρο, που διατηρεί όμως τη γαλήνη του, τον παραδοσιακό τρόπο ζωής του και την αυθεντικότητά του και δίκαια μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πρωτεύουσα του ορεινού τουρισμού.



Μέσα στον οικισμό τα πέτρινα αρχοντικά του, τα καλντερίμια και οι εκκλησίες του προκαλούν το θαυμασμό του επισκέπτη.







Ανάµεσα στις βουνοπλαγιές, πνιγµένο στα έλατα, τις οξιές, τις σηµύδες αλλά και τα τακτοποιηµένα αµπέλια, το Μέτσοβο ξετυλίγεται µπρος στα µάτια του επισκέπτη σαν σκηνικό θεάτρου. Φεύγοντας από τον κεντρικό δρόµο κατηφορίζεις προς την κεντρική πλατεία του χωριού, που είναι πάντα έτοιµη να σε υποδεχτεί. Εκεί αντικρίζεις το πρωτόγνωρο θέαµα µε τους περισσότερους ντόπιους ντυµένους µε τις παραδοσιακές τους στολές, ειδικά τις Κυριακές. Οι κεραµοσκεπές των χαµηλών σπιτιών καλύπτονται από καµινάδες που σκορπούν τη µοναδική ευωδιά από τις φλόγες του στεγνού ξύλου που σιγοκαίει.



Τα µαγαζιά γύρω από την πλατεία προσφέρουν µια σειρά από γευστικές τραχανόσουπες, υπέροχα τυριά, χυλοπίτες, βραστή γίδα, κοκορέτσια, λουκάνικα και ψητά που σπάνε τη µύτη. Όλα από γνήσια τοπικά προϊόντα, αφού µιλάµε για έναν τόπο όπου η ορεινή κτηνοτροφία ανθεί εδώ και αιώνες. Και µην ξεχνάτε ότι εδώ παράγεται και το περίφημο κρασί Κατώγι, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει απ' τα καλύτερα κρασιά της Γαλλίας.



Το Μέτσοβο είναι ακόμα γνωστό για την παρασκευή δύο τυριών, με την ονομασία μετσοβόνε και μετσοβέλας.


Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της περιοχής. Χτισμένο στις όχθες του παραπόταμου Μετσοβίτικου, διαθέτει αξιόλογες τοιχογραφίες και εικόνες του 17ου και 18ου αιώνα. 


Σε απόσταση 15 χλμ βρίσκεται η τεχνητή λίμνη του Αώου ανάμεσα στο οροπέδιο Πολίτσες. Ανάμεσα σε επιβλητικά βουνά βρίσκεται ο Μετσοβίτικος ποταμός, ιδανικός για τις βόλτες σας στις όχθες του και για ν’ απολαύσετε τη φυσική ομορφιά της περιοχής από το πέτρινο γεφύρι. 






Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ που λειτουργεί στο Μέτσοβο των Ιωαννίνων είναι ένα μουσείο τέχνης που χτίστηκε το 1981 και εγκαινιάσθηκε το 1988. Το 1994 το κτίριο επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλάβει μια καινούργια πτέρυγα προκειμένου να στεγάσει και νέους πίνακες πέραν της αρχικής της συλλογής που αποτελούνταν από 200 έργα σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα. Το σύγχρονο τριώροφο κτίριο στο οποίο στεγάζονται και οι δυο πινακοθήκες δωρήθηκαν από τον Ευάγγελο Αβέρωφ




Στην είσοδο της πόλης βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα του Ιδρύματος Τοσίτσα, όπου λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο με εκθέματα σημαντικής αξίας.


Από την ξενάγηση στα αξιοθέατα του Μετσόβου δεν θα πρέπει να λείψει και η επίσκεψη στο παραδοσιακό τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα, όπου παράγονται φημισμένα τυριά, όπως το μετσοβόνε, η μετσοβέλλα και το βλαχοτύρι, καθώς και στο οινοποιείο «Κατώγι».



Στο Ανθοχώρι, ο ανακαινισμένος νερόμυλος λειτουργεί ως Μουσείο Υδροκίνησης. Κοντά στο χωριό, στη θέση Κόκκινο Λιθάρι συναντούμε τη Μονή Ζωοδόχου Πηγής.

Ο Εθνικός Δρυμός της Βάλια-Κάλντα, φημισμένος για το μικροκλίμα του και τα πανύψηλα αιωνόβια δέντρα του με τους ευθυτενείς κορμούς, σηματοδοτεί την περιοχή του Μετσόβου.Εδώ χτυπά η καρδιά της Βόρειας Πίνδου με την άγρια ομορφιά και την οργιώδη βλάστηση.Ο Δρυμός θεωρείται ο σημαντικότερος στην Ελλάδα και μια από τις πιο αξιόλογες σε φυσικό πλούτο περιοχές στην Ευρώπη (έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο με τις 12 πιο ευαίσθητες περιοχές του κόσμου, που έχουν ανάγκη άμεσης προστασίας).Τα επιβλητικά τοπία του με τα δάση και τα ορεινά βοσκοτόπια συνθέτουν ένα ιδιαίτερο δασικό περιβάλλον, ενώ ένα πλήθος από σπάνια αγριολούλουδα ενδημούν στην περιοχή.Στα χαμηλά και μέσα υψόμετρα απλώνονται δάση μαυρόπευκου και οξιάς, συχνά μαζί με θάμνους πυξαριού, ενώ στα πιο ψηλά κυριαρχεί το ανθεκτικό στο ψύχος ρόμπολο και πάνω από το ανώτερο υψομετρικό όριο του δάσους εκτείνονται υποαλπικά λιβάδια με πόες και θάμνους. Η μεγάλη φυσικότητα του οικοσυστήματος προσφέρει καταφύγιο σε αρκούδες (η περιοχή είναι ο μεγαλύτερος βιότοπος καφετιάς αρκούδας στην Ευρώπη), λύκους, αγριόγιδα και άλλα είδη σπάνιων θηλαστικών, ενώ στα δυσπρόσιτα πυκνά δάση του δρυμού φωλιάζουν χρυσαετοί, δρυοκολάπτες και όρνια. Στο Μαυροβούνι, το βασικότερο ορεινό όγκο του Δρυμού λειτουργεί παραδοσιακό ορειβατικό καταφύγιο.







ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΆ ΚΈΝΤΡΑ:

Το Μέτσοβο διαθέτει τρία χιονοδρομικά κέντρα, οι Πολιτσές, το Καρακόλι και το χιονοδρομικό του Ζυγού ή Ανήλιου που είναι και το νεότερο από όλα. Το χιονοδρομικό κέντρο Πολιτσές ή αλλιώς Προφήτης Ηλίας είναι σε υψόμετρο 1360-1620 μέτρων, απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από το πανέμορφο Μέτσοβο και βρίσκεται πάνω στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Τρικάλων, κοντά στην Κατάρα. Ενδείκνυται για αρχάριους λάτρεις των χειμερινών σπορ, μιας και οι πίστες του έχουν σχετικά ήπια κλίση και είναι μικρού μήκους.

Στις Πολιτσές, λειτουργεί μία πίστα tubing για καταβάσεις με σαμπρέλα και έχει μήκος περίπου 70 μέτρων, ενώ αποτελείται απο δύο στροφές σε μια πλαγία με καλή κλίση, ενώ από τον Νοέμβριο η μοναδική τεχνητή πίστα σκι στην Ελλάδα, με πλαστικό τάπητα και μήκους 270 μέτρων. Στις Πολιτσές θα βρείτε οργανωμένες σχολές σκι, καθώς και μαγαζιά ενοικίασης εξοπλισμού και ένα πολύ καλά οργανωμένο σαλέ.

Το χιονοδρομικό κέντρο Πολιστές διαθέτει τρείς πίστες με μήκος 700, 1000 και 1200 μέτρα, ενώ υπάρχουν δύο συρόμενοι αναβατήρες με μήκος 700 (τύπου άγκυρα) και 550 μέτρα αντίστοιχα, καθώς και ένα baby lift μήκους 150 μέτρων.

Το Καρακόλι βρίσκεται σε υψόμετρο 1340-1520 μέτρων και απέχει μόνο 1,5 χιλιόμετρο από το Μέτσοβο. Είναι ένα μικρό ιδιωτικό χιονοδρομικό κέντρο, διαθέτει δύο πίστες, η μία έχει μήκος 1800 μέτρα και είναι εύκολη ενώ η άλλη έχει μήκος 1.000 μέτρων και είναι αρκετά εύκολη ενώ εξυπηρετούνται από ένα μονοθέσιο εναέριο αναβατήρα μήκους 800 μέτρων.

Το χιονοδρομικό κέντρο Ανήλιου ή Ζυγός βρίσκεται σε υψόμετρο 1680-1850 μέρτων είναι το νεότερο χιονοδρομικό κέντρο και διαθέτει ένα εναέριο διθέσιο αναβατήρα και 3 πίστες.

Χρήσιμα τηλέφωνα Μέτσοβο:

Αστυνομία Τμήμα - Μέτσοβο(☎ +30 26560 41233, 41222)
Πυροσβεστική - Μέτσοβο(☎ +30 26560-42883, 41199, 199)
Κέντρο Υγείας Μέτσοβο(☎ +30 26560 41111)
ΚΤΕΛ - Μέτσοβο(☎ +30 26560 41280)
Ταξί - Μέτσοβο(☎ +30 26560-41393)
Ορειβατικός Σύλλογος Μέτσοβο(☎ +30 26560 41249)
Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ(☎ +30 26560 41210)
Xιονοδρομικό κέντρο Πολιτσών(☎ +30 26560 41095, 26560 42630)
Χιονοδρομικό Κέντρο Καρακόλι(☎ +30 26560 41345)
Read more » Διαβάστε περισσότερα...