Ads 468x60px

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Βλάστη(Vlasti)-Ένα απ' τα σημαντικότερα χωριά του Ελληνικού πολιτισμού

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το χωριό της εγκατάλειψης καθώς απ' τα χρόνια της βυζαντινής περιόδου, και μετά από αμέτρητες πολιορκίες και ολοκαυτώματα η Βλάστη αριθμεί τουλάχιστον επτά γεγονότα που είχαν σαφείς αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία της.


Μακεδονικός Αγώνας, Βαλκανικοί Πόλεμοι και Α' Παγκόσμιος Πόλεμος είναι μόνο τρεία απ' τα γεγονότα που δεν άφησαν, ένα απ' τα σημαντικότερα προπύργια του Ελληνισμού, να συνεχίσει τον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας όπως είχε μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα όπου ο κάποτε οικισμός της Βλάστης έχει μετατραπεί σε μία σημαντική κωμόπολη (Ο πληθυσμός της εκείνη την περίοδο έχει ξεπεράσει τους έξι χιλιάδες κατοίκους).


Η σταδιακή μείωση του πληθυσμού ολοκληρώνεται στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς το χωριό καίγεται από τους Γερμανούς κατακτητές.


Στα χρόνια του αιματηρού εμφυλίου πολέμου, η Βλάστη εγκαταλείπεται πλήρως από τους κατοίκους της. Με το τέλος του εμφυλίου πολέμου, περίπου οκτακόσιοι κάτοικοι επέστρεψαν στο χωριό.

 (Λιβάδι)
(Τρανός χορός-Λιβάδι)

Ακολουθώντας το ρεύμα αστυφιλίας των επόμενων δεκαετιών όμως, οι περισσότεροι κάτοικοι αναζήτησαν καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης και διαβίωσης στα αστικά κέντρα.



Έτσι λοιπόν, στις μέρες μας οι μόνιμοι κάτοικοι της Βλάστης δεν ξεπερνούν, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τους εκατό.



Η Βλάστη βρίσκεται περίπου 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πτολεμαΐδας. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1.180 μέτρων, ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Ασκίου (Σινιάτσικου) και του Μουρικίου.


Το τοπίο εναλλάσσεται από πολλά λιβάδια με αραιά κέδρα, δάση οξιάς, βελανιδιάς και πεύκου. Στις ψηλότερες θέσεις, απόκρημνα βράχια και αλπικά λιβάδια προσδίδουν έναν ιδιαίτερο ορεινό χαρακτήρα. Εκτός από την απαράμιλλη ομορφιά της, η περιοχή διατηρεί επίσης αξιόλογα οικολογικά χαρακτηριστικά, καθώς αποτελεί βιότοπο της καφετιάς αρκούδας και πολλών αρπακτικών πουλιών όπως του χρυσαετού, της αετογερακίνας, του φιδαετού και του πετρίτη. Ιδιαίτερα πλούσια είναι και η χλωρίδα της περιοχής, με μεγάλη ποικιλία αγριολούλουδων, που παρουσιάζει μεγάλο βοτανολογικό ενδιαφέρον.



Λόγω του ορεινού εδάφους και των πλούσιων λιβαδιών οι μπλατσιώτες ασχολήθηκαν κυρίως με την κτηνοτροφία και κατέληξαν να έχουν τα μεγαλύτερα τσελιγκάτα της Μακεδονίας. Η οικονομική ακμή που γνώρισε ο οικισμός κατά το 19ο αιώνα, όταν ο πληθυσμός του ξεπερνούσε τους 6.500 κατοίκους, αντανακλάται και στην αστική οργάνωση, καθώς διέθετε τρία σχολεία, τρεις εκκλησίες, βιβλιοθήκη, δημαρχείο, πολυτελείς κατοικίες και διώροφα πέτρινα αρχοντικά.


Αν και, όπως είπαμε, σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους εκατό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ωστόσο οι μπλατσιώτες, περήφανοι για την καταγωγή τους, εξακολουθούν να κρατούν σταθερούς τους δεσμούς τους με την κοινότητα και τα καλοκαίρια το χωριό ξαναζωντανεύει υπερβαίνοντας τους 2.000 κατοίκους.

 
(Δασικος δρομος Βλάστης-Κλεισούρας)

Αν θέλετε να την πετύχετε ζωντανή θα την επισκεφθείτε το καλοκαίρι.Δεν λέμε βέβαια ότι τον χειμώνα και τις άλλες εποχές δεν είναι το ίδιο μαγική και όμορφη.Η διαφορά με το καλοκαίρι είναι ότι στην μία περίπτωση μπορούμε να γίνουμε μάρτυρες αρκετών γεγονότων ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η Βλάστη, μετατρέπεται σε ησυχαστήριο με την μαγευτική παρέα της φύσης να σε ταξιδεύει.

(Άγιου Παντελεήμονας)

Σημαντικά ραντεβού το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα ( 26 Ιουλίου ), όπου οι νέοι του χωριού ανηφορίζουν με τα στολισμένα άλογά τους στη μονή του Αγίου Παντελεήμονα στο Μουρίκι για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία, ενώ στη συνέχεια στήνουν χορό στη θέση Αλώνι. Τον Δεκαπενταύγουστο ο Τρανός Χορός στα λιβάδια συγκεντρώνει πολύ κόσμο: οι ντόπιοι χορεύουν υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής από μπάντες πνευστών.


Τέλος, στη Βλάστη κάθε καλοκαίρι λαμβάνουν χώρα οι ‘Γιορτές της Γης’. Είναι οικολογικές γιορτές που μέσα από μια ατμόσφαιρα διασκέδασης και επικοινωνίας μεταδίδουν μηνύματα για το περιβάλλον και τα αυξανόμενα οικολογικά προβλήματα και ενημερώνουν για τις προσπάθειες και τις δραστηριότητες των περιβαλλοντικών οργανώσεων.Έχουν πλέον καθιερωθεί ως ένας ετήσιος θεσμός, δίνοντας την ευκαιρία για μια πανεθνική και διεθνή ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και σχεδιασμού δραστηριοτήτων.


Οι 'Γιορτές της Γης' διοργανώνονται από την Κοινότητα Βλάστης και την Εταιρεία Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης OΙΚOΤOΠΙΑ.Πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 2001. Διήρκεσαν τέσσερις ημέρες και συγκέντρωσαν περισσότερους από 5.000 επισκέπτες.Από τότε, η διοργάνωση των Γιορτών της Γης στα οροπέδια του Σινιάτσικου έχει καθιερωθεί. Κάθε χρόνο οι δραστηριότητες του φεστιβάλ εξελίσσονται στους δρόμους της Βλάστης έλκοντας μια ευρεία ποικιλία ανθρώπων.


'Κορμό' των γιορτών της Γης αποτελούν οι μουσικές συναυλίες. Μουσικά, ο κύριος προσανατολισμός του φεστιβάλ είναι η έθνικ μουσική. Ανάμεσά στους έλληνες καλλιτέχνες που έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα στις Γιορτές της Γης είναι και αρκετά μουσικά συγκροτήματα από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Τσεχία και την Τουρκία.



Παράλληλα με τις συναυλίες πραγματοποιούνται ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Τέτοιες συμπεριλαμβάνουν θέατρα δρόμου, κουκλοθέατρο ή θέατρο σκιών, φωτογραφικές και εικαστικές εκθέσεις, σεμινάρια, συζητήσεις, κυνήγι θησαυρού, ορεινές δραστηριότητες κ.α. Επίσης, στο χώρο του φεστιβάλ συνήθως λειτουργούν παζάρι βιολογικών προϊόντων και παιδότοπος.

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ φιλοξενούνται σε κάποιον από τους ξενώνες που λειτουργούν στη Βλάστη Κοζάνης ή κατασκηνώνουν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο κοντά στο χωριό.
Η Βλάστη συναντάται στις ιστορικές πηγές με τα εξής ονόματα: Μπλάτζι (1830), Μπλάτζη (1858), Βλάτζη (1860) και Βλάτση σε επίσημα έγγραφα του δήμου τότε (1929). Η μετονομασία της Βλάτσης σε Βλάστη πιθανόν να υιοθετήθηκε για να συσχετιστεί το όνομά της με την πλούσια βλάστηση του τόπου - See more at: http://www.vlasti.gr/node/48#sthash.99PI4LXv.dpuf
Η Βλάστη συναντάται στις ιστορικές πηγές με τα εξής ονόματα: Μπλάτζι (1830), Μπλάτζη (1858), Βλάτζη (1860) και Βλάτση σε επίσημα έγγραφα του δήμου τότε (1929). Η μετονομασία της Βλάτσης σε Βλάστη πιθανόν να υιοθετήθηκε για να συσχετιστεί το όνομά της με την πλούσια βλάστηση του τόπου - See more at: http://www.vlasti.gr/name.htm#sthash.ATTY1Cov.dpuf

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου