Ads 468x60px

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Λυών-Γαλλία/Lyon-France


Η μακρά ιστορία της Λυών, η οποία ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους τον 1ο αιώνα π.Χ. ως η πρωτεύουσα της Γαλατίας  η οποία συνέχισε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης από τότε, με το χαρακτηριστικό της να είναι τα πολλά και ωραία ιστορικά κτίρια από όλες τις περιόδους.



Η πόλη βρίσκεται στην ανατολική-κεντρική Γαλλία, μεταξύ Παρισιού και Μασσαλίας.Έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO, γνωστή για τη σημασία της στην παραγωγή και την ύφανση του μεταξιού.




Στη Λυών οι πολιτισμικές παραδόσεις από πολλά μέρη της Ευρώπης έχουν έρθει μαζί για να δημιουργήσουν μια εξαιρετικά δυναμική κοινότητα.Με τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο έχει αναπτυχθεί χωρικά, η Λυών απεικονίζει με εξαιρετικό τρόπο την πρόοδο και την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής και του πολεοδομικού σχεδιασμού κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων. 


Ιστορικά



Η εποχή της Αναγέννησης σηματοδοτεί για την Λυών μία περίοδο οικονομικής ανάπτυξης, ιδίως στην αρχή του 16ου αιώνα, χάρη στην άφιξη τραπεζιτών από τη Φλωρεντία και στην ανάπτυξη του εμπορίου του μεταξιού.



Τον 17ο αιώνα, η Λυών γνωρίζει μια εποχή θρησκευτικής ηρεμίας και ακμής, κυρίως χάρη στην εύνοια της γαλλικής αυλής (η πόλη είχε φιλοβασιλικό χαρακτήρα). Κατασκευάζεται το δημαρχείο της πόλης και η Λυών σταδιακά μετατρέπεται σε μια πόλη των γραμμάτων και των τεχνών. Τον 18ο αιώνα κατασκευάζονται πολλά νέα κτίρια από τον αρχιτέκτονα Ζακ-Ζερμέν Σουφλό (Jacques-Germain Soufflot) και η πόλη ζει μια ειρηνική περίοδο μέχρι την Επανάσταση



Η Βιομηχανική επανάσταση οδηγεί στον εκσυχρονισμό των βιοτεχνιών μεταξιού που σταδιακά μετατρέπονται σε βιομηχανίες υφασμάτων. Έτσι η Λυών μεταμορφώνεται τον 19ο αιώνα σε μια σημαντική βιομηχανική πόλη



Το 1895 οι Ογκύστ και Λουί Λυμιέρ, δύο αδέλφια μηχανικοί από τη Μπεζανσόν, κάνουν την πρώτη δημόσια προβολή ταινίας που λεγόταν Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ και σηματοδοτούν την έναρξη του κινηματογράφου.

Τοποθεσία


Η Λυών είναι πόλη της νοτιοανατολικής Γαλλίας, πρωτεύουσα της περιφέρειας του Ρον-Αλπ (Rhône-Alpes) και του νομού του Ροδανού (Rhône). Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, μετά το Παρίσι και τη Μασσαλία.


Βρίσκεται στην συμβολή των ποταμών Ροδανού (Rhône) και Σον (Saône), στο νοτιοανατολικό τμήμα της Γαλλίας, σε ίση περίπου απόσταση από το Παρίσι και την Μασσαλία. Η κεντρική της γεωγραφική της θέση, σε συνδυασμό με τις μικρές αποστάσεις από Γερμανία, Ελβετία και Ιταλία, της προδίδουν μια ιδιαίτερα σημαντική γεωστρατηγική σημασία.


Στην δυτική πλευρά της πόλης κυριαρχούν ο λόφος της Φουρβιέρ (Fourvière), γνωστός ως και "λόφος που προσεύχεται" χάρη στην ύπαρξη της βασιλικής Νοτρ Νταμ ντε Φουρβιέρ (Notre Dame de Fourvière), και ο λόφος της Κρουά-Ρους (Croix-Rousse), γνωστός ως και ο "λόφος που εργάζεται" χάρη στις παραδοσιακές βιοτεχνίες υφασμάτων από μετάξι.



Στους πρόποδες των δύο λόφων βρίσκεται το μεσαιωνικό τμήμα της πόλης, γνωστό ως Vieux Lyon (παλαιά Λυών) το οποίο χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη στενών μικρών περασμάτων, τα επονομαζόμενα traboules, που επιτρέπουν την διάβαση από τον ένα δρόμο στον άλλον, μέσα από τις αυλές των σπιτιών.Το τμήμα αυτό της πόλης έχει χαρακτηριστεί "ιστορική κληρονομιά" της UNESCO.


Στα ανατολικά των 2 λόφων, ανάμεσα στους δύο ποταμούς λίγο πριν την συμβολή τους, βρίσκεται το κέντρο της πόλης. Έχει την ονομασία presq'île (σχεδόν νησί), λόγω του ότι μοιάζει με χερσόνησο, και κυριαρχείται από την πλατεία Μπελκούρ (Place Bellecour), στο κέντρο της οποίας βρίσκεται το άγαλμα του Λουδοβίκου ΙΔ'.


Στο μοντέρνο ανατολικό τμήμα της πόλης κυριαρχεί ο ουρανοξύστης της Παρ-Ντιε (Part-Dieu), κέντρο του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της πόλης, καθώς και ο ένας από τους δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς.


Το βόρειο τμήμα της πόλης περιέχει το πάρκο του Τετ ντ'ορ (Parc de la Tête d'or), δίπλα στο οποίο βρίσκεται το αρχηγείο της Ιντερπόλ.

Πώς να φτάσετε


Στη Λυών μπορεί κάνεις να φτάσει με αυτοκίνητο, τρένο ή αεροπλάνο.Οδηγώντας προς τη Λυών είναι πολύ εύκολο. Υπάρχει ένας αριθμός διαφορετικών εθνικών οδών που διέρχονται από την πόλη, οπότε δεν πρόκειται να συναντήσετε ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι να φτάσετε στην πόλη.

Μπορείτε να φτάσετε στη Λυών και με λεωφορείο χρησιμοποιώντας είτε τα τοπικά λεωφορεία, είτε τη Eurolines. Και τα δύο θα σας αφήσουν στο σιδηροδρομικό σταθμό Perrache της Λυών.

Στην πραγματικότητα η Λυών έχει δύο κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς. Η TGV και τα περιφερειακά τρένα πρέπει να πηγαίνουν και στους δύο μεγάλους σταθμούς, αν και τα τρένα της TGV δεν ταξιδεύουν πάντα προς το παλαιότερο σταθμό Perrache.Η Λυών επίσης εξυπηρετείται από το Saint-Exupéry International Airport, που βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης. Το αεροδρόμιο δέχεται τόσο εσωτερικές όσο και διεθνείς πτήσεις, οπότε είναι πολύ εύκολο για κάποιον να βρεί μια πτήση που τον βολεύει. Το αεροδρόμιο συνδέεται με το κέντρο της πόλης με μια γραμμή τραμ. Το δρομολόγιο διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Τα εισιτήρια όμως είναι λίγο ακριβά και κοστίζουν 13 ευρώ η διαδρομή. Τα ταξί είναι ακόμα πιο ακριβά, οπότε σκεφτείτε καλά τι θα επιλέξετε.

Μετακινήσεις

Αν πάτε στη Λυών με αυτοκίνητο, μόλις φτάσετε θα πρέπει να βρείτε που θα παρκάρετε.Τα πάρκινγκ στη Λυών είναι εξαιρετικά ακριβά και έτσι πολλοί από τους δρόμους δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι.Για αυτό καλύτερα να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας μόλις μπείτε στην πόλη, θα σας έλεγα στο ξενοδοχείο σας, και να το ξεχάσετε για το υπόλοιπο της διαμονής σας.

Αντί αυτού μπορείτε να χρησιμοποιείσετε το πραγματικά άριστο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών.Ωστόσο, στο κέντρο, ο καλύτερος τρόπος για να δείτε τα πάντα είναι είτε με τα πόδια ή με ποδήλατο. Η Λυών δοαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων καθιστώντας την ποδηλασία στο κέντρο της πόλης μια πρραγματικά ασφαλή δραστηριότητα. Υπάρχει μια δημόσια υπηρεσία ενοικίασης ποδηλάτων που ονομάζεται Vélo'v, και η οποία σας επιτρέπει να νοικίασετε ένα ποδήλατο και να το αφήσετε σε περίπου 300 διαφορετικές τοποθεσίες σε όλη την πόλη.

Περιήγηση


Το εντυπωσιακό ιστορικό κέντρο της πόλης χωρίζεται, ουσιαστικά, σε τέσσερις μεγάλες περιοχές: το λόφο Fourvière, ή λόφο που προσεύχεται, ο οποίος στεφανώνει την παλιά, μεσαιωνική πόλη, το Croix Rousse, ή λόφο που δουλεύει και το Presqu’île, τη λωρίδα γης ανάμεσα στους δύο ποταμούς, με το αμάλγαμα κτιρίων, αρχιτεκτονικών μορφών και ιστορικών μνημείων που καλύπτουν μια ευρύτατη χρονολογικά περίοδο, από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα.


Ξεκινώντας χρονολογικά, ανεβαίνουμε με το τελεφερίκ στο Fourvière και αφήνουμε το βλέμμα να σκαρφαλώσει τους οκταγωνικούς πύργους της Notre-Dame de Fourvière, της βασιλικής που αρχικά περάσαμε για κάστρο, αντικρίζοντάς την για πρώτη φορά από χαμηλά στην πόλη, τυλιγμένη με τον ατμοσφαιρικό νυχτερινό φωτισμό της.
Κτισμένη το 1896, με στοιχεία βυζαντινής αρχιτεκτονικής, αξίζει μια περιήγηση στο εσωτερικό της, για να θαυμάσετε τα εντυπωσιακά βιτρό και τα ψηφιδωτά που κοσμούν τους τοίχους της.


Η μεγαλύτερη σε ηλικία συνοικία της πόλης φιλοξενεί και έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση αρχαιολογικούς χώρους της Γαλλίας: το ρωμαϊκό θέατρο, το ωδείο και το Μουσείο Γαλλο-Ρωμαϊκού πολιτισμού αποτυπώνουν εύγλωττα τη μακραίωνη Ιστορία του Lugdunum πριν γίνει Λυών. Εδώ πολύ κοντά βρίσκεται και ο κτισμένος το 1893 Tour Métallique, ο μεταλλικός πύργος που φέρνει στο νου τον παριζιάνικο Πύργο του Άιφελ και δείχνει υπέροχος από μακριά με το νυχτερινό φωτισμό του.


Κατηφορίζουμε, παραιτημένοι από την προσπάθεια να μετρήσουμε τα σκαλοπάτια που ενώνουν το Fourvière με την παλιά πόλη, ή Vieux Lyon –δε μετριούνται– για να καταλήξουμε, μετά από πολλή ώρα, στα σκιερά, λιθόκτιστα σοκάκια της, που πλαισιώνονται από πέτρινα, μεσαιωνικά σπιτάκια, αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, επιβλητικούς ναούς και τα μαγαζάκια με σουβενίρ και καρτ-ποστάλ.


Οι Λυωνέζοι υπερηφανεύονται για το γεγονός ότι αυτό το κομμάτι της πόλης τους ήταν η πρώτη γαλλική εγγραφή στη Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες αναγεννησιακές συνοικίες της Ευρώπης.


Χωρισμένη σε τρεις γειτονιές, που πήραν τα ονόματά τους από τις τρεις μεγάλες εκκλησίες της, Saint Jean, Saint Georges και Saint Paul, και διάσημη για τις τραμπούλες της, τα στενά περάσματα που ενώνουν, μέσα από τις εσωτερικές αυλές των κτιρίων, τα σοκάκια της μεταξύ τους, η μεσαιωνική πόλη αποπνέει αύρα μυστηρίου, τέτοια που φέρνει στο μυαλό μυθιστορήματα που εκτυλίσσονται την εποχή εκείνη, και μιλούν για μυστικά περάσματα, κρύπτες που διασχίζουν –και γνωρίζουν– κυνηγημένοι μάγοι, ιερείς και ιππότες.



Διασχίζουμε μία από τις γέφυρες του Saône και περνάμε στο Presqu’île, τη νεότερη, αλλά και πιο «αυθεντική» περιοχή του ιστορικού κέντρου. Εδώ οι εποχές εναλλάσσονται ανά λίγα μέτρα, η μεσαιωνική αρχιτεκτονική συνυπάρχει αρμονικά με εκείνη του 19ου αιώνα, ιστορικά μνημεία ξεφυτρώνουν στη μέση εμπορικών δρόμων, τεράστιες πλατείες πλαισιώνονται από γοτθικές εκκλησίες τους με τους πύργους τους να υψώνονται προς τον ουρανό.


Παλιά και σύγχρονη, καλλιτεχνική χωρίς να γίνεται σνομπ, επιβλητική και καθημερινή ταυτόχρονα, η στενή λωρίδα γης ανάμεσα στα δύο ποτάμια εκφράζει το πνεύμα ολόκληρης της πόλης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Η βόλτα ξεκινά από την Place Bellecour, μια από τις μεγαλύτερες πλατείες της Ευρώπης, με το άγαλμα του Λουδοβίκου XIV να μη μοιάζει καθόλου παράταιρο δίπλα στη γιγαντιαία ρόδα που θα σας ανεβάσει σε ύψος δεκάδων μέτρων για να θαυμάσετε την πόλη από ψηλά.



Διασχίζει τον πεζόδρομο de la Republique, σταματά περίπου στη μέση του, στην ομώνυμη πλατεία, για ένα- δυο γύρους με το πολύχρωμο Καρουζέλ –γιατί, είπαμε, αυτή η πόλη ξέρει να παίζει όσο και να δημιουργεί και να θυμάται–, κάνει μερικά ζιγκ- ζαγκ για να χαζέψουμε τις πολύχρωμες βιτρίνες των καταστημάτων και να πιούμε αρωματικό γαλλικό café στα ζεστά μπιστρό του (που, παρεμπιπτόντως, έχουν βγάλει στον πεζόδρομο τραπεζάκια, σόμπες και πλαστικά προστατευτικά για τον αέρα, προς τέρψιν των αμετανόητων καπνιστών) και καταλήγει στην επίσης τεράστια Place des Terraux.

Αξιοθέατα

- Τα ρωμαϊκά θέατρα και την παλιά Αναγεννησιακή Λυών



Το Μεγάλο Ρωμαϊκό Θέατρο της Λυών, γνωστό ως «Théâtre Romain" κατασκευάστηκε το 15π.Χ. και ήταν σε θέση να φιλοξενήσει περίπου 10.000 άτομα.



Κρατώντας αναλλοίωτα να στοιχεία του απ' τις αρχές του εικοστού αιώνα, το Μεγάλο Ρωμαικό Θέατρο της Λυών, αποτελεί σύμβολο μνήμης της παλιάς πόλης Lugdunum, της Γαλλο-Ρωμαικής πόλης που αργότερα πήρε την σημερινή της ονομασία.



Πίσω από το θέατρο είναι ακόμη ερείπια, ίσως τα ερείπια του ναού της Κυβέλης. Το Μεγάλο Ρωμαϊκό Θέατρο της Λυών, στις μέρες μας, χρησιμοποιείται για παραστάσεις. Αποτελεί μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

- Τη βασιλική Φουρβιέρ (Fourvière) και την Κρουά-Ρους (Croix- Rousse) με τα  παραδοσιακά εργαστήρια μεταξιού




- Τη πολιτιστική ζωή της: Μπιενάλ, Εθνική όπερα, χορός, θέατρα, Εθνική ορχήστρα




- Τα μουσεία: Καλών Τεχνών, Σινεμά- Lumière, Υφασμάτων, Γαλλορωμαϊκού πολιτισμού




- Το Plan lumière : πάνω από 200 φωταγωγημένα μνημεία κάθε βράδυ




- Το shopping : δημιουργοί, μόδα, αντικέρ, αγορές, πλατείες, κήποι 




- Τη γαστρονομία της : τα Μπουσόν ( παραδοσιακά εστιατόρια)




- Τους αμπελώνες: Beaujolais, Côte-rôtie, Côtes du Rhône




Άλλα αξιοθέατα

Υπάρχει μια σειρά από ενδιαφέροντα αξιοθέατα να δει κάποιος λίγο έξω από τη Λυών.


Το Pérouges, που βρίσκεταιι 30 λεπτά έξω από την Λυών, είναι ένα ιδιαίτερα όμορφο μεσαιωνικό χωριό ιδανικό για μια μονοήμερη εκδρομή εκτός πόλης.


Αν βρεθείτε στη Λυών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μπορείτε να βρείτε μερικές πίστες του σκι στη γύρω περιοχή

Μουσεία

-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας




-Μουσείο Καλών Τεχνών




-Μουσείο Γαλατορωμαϊκού πολιτισμού




-Ινστιτούτο Λυμιέρ




-Μουσείο υφασμάτων και Τεχνών διακόσμησης




-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης




-Διεθνές Μουσείο Μινιατούρων





Γιορτές/Εκδηλώσεις



Από το 1852, έτος κατά το οποίο ανεγέρθηκε το επίχρυσο άγαλμα της Παναγίας στον λόφο της Φουρβιέρ, γιορτάζεται κατά το έθιμο η Fête des Lumières (γιορτή των φώτων - άσχετη με τα Θεοφάνια της Ορθοδοξίας).



Το έθιμο προβλέπει την τοποθέτηση αναμμένων κεριών, μέσα σε έγχρωμα γυάλινα ποτήρια, στα παράθυρα των σπιτιών της πόλης.



Από το 1989, η παραδοσιακή γιορτή συνοδεύεται από οργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων και θεαμάτων υπό την αιγίδα της δημαρχίας.



Ακόμα, κάθε χρόνο διοργανώνεται στην πόλη ένα ετήσιο φεστιβάλ. Τα μονά έτη διοργανώνεται το φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης, ενώ κατά τα ζυγά διοργανώνεται το φεστιβάλ χορού.




Τα δύο αυτά φεστιβάλ στηρίζονται κάθε χρόνο σε συγκεκριμένη θεματολογία και προσελκύουν θεατές και τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Φαγητό


Η Λυών έχει τόσες πολλές θαυμάσιες σπεσιαλιτέ που θα μπορούσε κανείς να γράψει ένα ολόκληρο βιβλίο κάνοντας μια απλή και μόνο αναφορά στην καθεμία!


Ας ξεκινήσουμε με το πρωινό. Είναι παράδοση να τρώνε mâchons που γίνονται με τοπικά αλλαντικά (καπνιστό κρέας) και να τα συνοδεύουν με τοπικό κόκκινο κρασί Beaujolais. Πολύ νόστιμο και υγιεινό σνακ για το πρωί.


Για μεσημεριανό γεύμα, δοκιμάστε ένα rosette Lyonnaise ή saucisson de Lyon (είδη χοιρινού λουκάνικου). Επίσης πολύ καλές επιλογές είναι το andouillette (άλλο είδος λουκάνικου), το pistachio sausage (λουκάνικο με φιστίκια αιγίνης) ή το coq au vin (κόκορας κρασάτος). Ότι και να κάνετε, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε κόκορα κρασάτο. Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε cardoon au gratin (αγριαγκινάρα) και cervelle de Canut (είδος τοπικού λευκού τυριού σε μορφή αλοιφής), ενώ για σαλάτα επιλέξτε ότι πιο υγιεινό, τη Lyonnaise Salade. Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε gratin dauphinois (μια σπεσιαλιτέ των Γαλλικών Άλπεων που συνδυάζει πατάτες σε φέτες με λιωμένο τυρί) ή rognons de veau à la moutarde (μοσχαρίσια νεφρά με μουστάρδα). Ξεχάστε το όνομα και δοκιμάστε το τελευταίο, η γεύση δεν περιγράφεται!


Για γλυκό τέλος δοκιμάστε coussin de Lyon (συνδυασμός σοκολάτας με ζαχαρωτά) ή marrons glacés (ζαχαρωμένα κάστανα)! Για να απολαύσετε όλα αυτά τα πιάτα, υπάρχουν πολλά εστιατόρια στην πόλη που αξίζει να επισκεφθείτε.


Το Chez Mounier που βρίσκεται στην Place Bellecour είναι ένα παραδοσιακό εστιατόριο, που σερβίρει τέτοια πιάτα, αλλά με κόστος μόνο 10ευρώ! Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Le Resto d'Alice που βρίσκεται στη 34 Rue Sergent Blandan, το οποίο είναι ένα μικρότερο και πιο ρουστίκ εστιατόριο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χρησιμοποιείται και η αυλή του με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια μοναδική ατμόσφαιρα.Το Le Resto d'Alice σερβίρει μια σειρά από τοπικά πιάτα σε εξίσου πολύ καλή τιμή

Διασκέδαση

Η Λυών σίγουρα δεν θα σας αφήσει παραπονεμένους όσον αφορά τη διασκέδασή σας. Κάντε μια βόλτα στην περιοχή της Vieux Lyon, ιδίως στη Rue St Jean. Πρόκειται για το παλιό τμήμα της Λυών με κτίρια μοναδικής αρχιτεκτινικής και πολλά μικρά καφέ. Για μια νύχτα στην πόλη, το Place des Terreaux είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. Οποιαδήποτε μπαρ ή παμπ σε αυτόν τον τομέα θα σας εξασφαλίσει έναν πολύ καλό βράδυ. Υπάρχουν επίσης μια σειρά από τζαζ μπαρ, σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο είδος

Ψώνια

Αν έρχεστε στην Λυών για shopping, σίγουρα δεν θα απογοητευτείτε. Να έχετε κατά νου όμως ότι τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά τις Κυριακές.

To La Part-Dieu, που βρίσκεται στη Boulevard Vivier-Merle, είναι το μεγαλύτερο εμπορικό σε κέντρο πόλης σε όλη την Ευρώπη με αρκετά καταστήματα για να κρατήσει τον καθένα απασχολημένο για πολλές ώρες.

Επίσης φροντίστε να περιπλανηθείτε στη rue de la République, τη rue du Président Edouard Herriot, τη rue Gasparin, Rue Emile Zola ή τη rue des Archers. Όλοι αυτοί οι δρόμοι έχουν πλήθος εμπορικών καταστημάτων ικανών να ικανοποιήσων όλες τις ανάγκες σας.

Αν ψάχνετε να αγοράσετε κρασί, υπάρχει ένα συγκεκριμένο κατάστημα που θα πρέπει να επισκεφθείτε. Το Antic Wine που βρίσκεται στη 18 rue du Boeuf, είναι ένα μικρό μαγαζάκι αλλά φιλοξενεί κρασιά από όλο τον κόσμο. Το πιο σημαντικό είναι οτι υπάρχει μια καλή συλλογή από τοπικά κρασιά!

Πρόσβαση

-3 Σιδηροδρομικοί σταθμοί TGV : Lyon-Part-Dieu, Lyon-Perrache, Lyon-Saint-Exupéry (2 ώρες απ'το Παρίσι και 1. 30 απ΄τη Μασσαλία)

-Αεροδρόμιο : Lyon-Saint-Exupéry (40 λεπτά απ'το κέντρο της πόλης)

-Αυτοκινητόδρομοι : A6, A7, A46, A42, A43 (460 χιλ απ΄το Παρίσι)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου