Ads 468x60px

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Αράχωβα (Arachova)-Το καμάρι της Ρούμελης

Η Αράχωβα είναι μία ορεινή κωμόπολη χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού. Αποτελεί δημοφιλές χειμερινό θέρετρο, χάρη στην ύπαρξη του Χιονοδρομικού Κέντρου,που τελευταία επεκτάθηκε και ανακαινίστηκε,και τη μικρή της απόσταση από την Αθήνα. Η άριστη τουριστική υποδομή, με τα πολυτελή ξενοδοχεία και τα γκουρμέ εστιατόρια, ικανοποιούν και τον πιο δύσκολο επισκέπτη και κάνουν την διαμονή σας αξέχαστη και μοναδική.



Είναι χτισμένη σε μία πλαγιά του Παρνασσού, που καταλήγει σε μία χαράδρα, στο βάθος της οποίας ρέει ο ποταμός Πλείστος.Το μέσο υψόμετρο του οικισμού είναι 960 μέτρα.Ο οικισμός βρίσκεται πάνω στην κύρια οδό που συνέδεε από την αρχαιότητα τους Δελφούς και την πεδιάδα της Άμφισσας με την Βοιωτία. Η θέση της πάνω σε ένα σημαντικό πέρασμα βοήθησε στην ανάπτυξη της Αράχωβας σε μεγαλύτερο βαθμό από τα γειτονικά της μέρη.Ο οικισμός απέχει 12 χιλιόμετρα από τους Δελφούς, που βρίσκονται δυτικότερά και 160 χιλιόμετρα από την Αθήνα.


ΡΟΛΌΙ:

Αληθινό στολίδι για την Αράχωβα αποτελεί ο απόκρημνος βράχος με το ρολόι.Χτισμένο στις αρχές του 18ου αιώνα ως καμπαναριό του Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, δεν άντεξε στον ολέθριο σεισμό του 1870 και κατέρρευσε. Την ίδια τύχη είχε το Μάρτιο του 1944, όταν οι Γερμανοί, ανάμεσα σε όλες τις καταστροφές που προξένησαν στο χωριό, το ανατίναξαν.Λίγα χρόνια αργότερα, και συγκεκεριμένα το 1966, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά, Νεκτάριος Καμβασινός, ανέλαβε με δικά του έξοδα την ανακατασκευή του, δίνοντας του τη σημερινή μορφή του.Όσο για το βράχο στον οποίο δεσπόζει, ονομάζεται Τυριάς και χρησίμευε ως φυσικό ψυγείο για τη φύλαξη τυριών, ενώ στη διάρκεια της Κατοχής οι ντόπιοι έκρυβαν εκεί μέσα διάφορα αντικείμενα. Σύμφωνα με εξιστορήσεις των Αραχωβιτών, στο σημείο εκείνο ανέβαινε ο Ντελάλης για να ανακοινώνει τα νέα του χωριού. Σήμερα το Ρολόι ή η "Ώρα"- για τους ντόπιους-, στέκει αγέρωχο, υπενθυμίζοντας κάθε στιγμή το ατέρμονο ταξίδι του χρόνου, ενώ το βράδυ, φωταγωγημένο αποτελεί ιδανική "καρτ-ποστάλ".



Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου:

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι ένας από τους δύο ενοριακούς ναούς του χωριού και και βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην κορυφή του χωριού, στους πρόποδες του Παρνασσού.
Η εκκλησία αυτή εντυπωσίαζε πάντα τους ξένους. Γραπτές μαρτυρίες βεβαιώνουν πως υπήρχε ήδη ναός το 1676. Όμως είναι άγνωστο πόσα χρόνια πριν υπήρχε ήδη στον ίδιο χώρο.
Ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1833, όπως δείχνει ανάγλυφη πλάκα στο Ιερό Βήμα, σε ρυθμό σταυρεπίστεγης τρίκλητης βασιλικής με τρούλο. Πρόκειται για ένα λαμπρό ναό, κατάγραφο από σύγχρονες τοιχογραφίες, με τεράστιες καμπάνες στα καμπαναριά που πλαισιώνουν την είσοδο της εκκλησίας (η παλιά μεγάλη καμπάνα ζυγίζει ένα τόνο και έχει διάμετρο 1,2 μέτρα). Ο αύλιος χώρος στολίζεται από ανάγλυφες πλάκες με σχέδια από αραχωβίτικα υφαντά, έργο που υλοποιήσαν Αραχωβίτες τεχνίτες.
Ο χώρος γύρω από την εκκλησία έχει συνδεθεί με την ιστορία του τόπου ως στρατηγείο του Καραϊσκάκη στη μάχη της Αράχωβας το 1826, καθώς και με τα γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της περιόδου που ακολούθησε, όπως δείχνουν ο ιστορικός περίβολος με τις πολεμίστρες το παλιό κανόνι, ο βόρειος τοίχος της εκκλησίας χτυπημένος από σφαίρες.

Ο οικισμός της Αράχωβας συνδυάζει μεγαλοπρέπεια με άγριο τοπίο, μαγευτική θέα, υγιεινό κλίμα, ιδιόρρυθμη αρχιτεκτονική σπιτιών, νυχτερινή ζωή και χειμερινά σπορ. Είναι ένας χειμερινός προορισμός που προσφέρει στους επισκέπτες, περιπέτεια, ποικιλία δραστηριοτήτων και συνάμα ηρεμία και ξεκούραση για όσους το επιθυμούν.

Επίσης, φημίζεται για τις αγροτικές και κτηνοτροφικές της δραστηριότητες και για την υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων της. Μερικά από τα παραδοσιακά προϊόντα της Αράχωβας είναι: Ελιές, λάδι, μαρμελάδες, όσπρια, μέλι, τσίπουρo, φορμαέλλα, φέτα, γιαούρτι, οψιμοτύρι, χαλβάς, τραχανάς και χυλοπίτες





ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΆ ΚΈΝΤΡΑ-ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΊΑ:


Οι δυο ψηλότερες κορυφές του Παρνασσού, είναι η Λιάκουρα (Λυκώρεια) 2.457 μ. και ο Γεροντόβραχος 2.435 μ.
Ανάμεσα σε αυτές τις κορυφές και στη ράχη Αρνόβρυση, λειτουργούν σήμερα τα δυο γνωστότερα χιονοδρομικά κέντρα, Φτερόλακα και Κελάρια.

Βρίσκονται σε υψόμετρο 1600 μ.-2300 μ., διαθέτουν 13 αναβατήρες με 20 πίστες συνολικού μήκους 14 χιλιομέτρων. Οι 16 είναι πίστες κατάβασης μήκους από 600 μ. μέχρι τέσσερα χιλιόμετρα. Από αυτές οι 13 είναι μπλε (για αρχάριους, μέσους και καλούς σκιέρ), ενώ οι τρεις είναι μαύρες αγωνιστικές. 


Είναι ίσως τα καλύτερα οργανωμένα και εξοπλισμένα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας και καλύπτουν τις ανάγκες για αρχάριους και προχωρημένους λάτρεις του σκι, ακροβατικό σκι αλλά και με πολλές δυνατότητες για ενδιαφέρουσες καταβάσεις εκτός πίστας. Είναι επίσης μια ιδανική αφετηρία για διασχίσεις με ορειβατικά σκι. 


Λειτουργούν σχολές σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης και πώλησης ειδών σκι και μπουτικ ειδών ένδυσης. Επίσης προσφέρονται: πάρκινκ, ελικοδρόμιο, χώρους υποδοχής, καφετέρια, μπαρ, εστιατόριο, πρώτες βοήθειες, οδική βοήθεια και τμήμα baby sitting.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ:


Μόλις 8 χιλιόμετρα απέχει ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών. Τόπος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και χαρακτηρισμένος ως ένας από τους «Ιερούς τόπους» του κόσμου. Στα 30 χιλ. θα βρείτε το μοναστήρι του Οσιου Λουκά, το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Ελλάδας. Στο γειτονικό Δίστομο υπάρχει το Μαυσωλείο Θυμάτων Ναζισμού.

ΦΥΣΙΚΉ ΟΜΟΡΦΙΆ:


Για τους λάτρεις της φύσης και του βουνού η Αράχωβα ειναι η αφετηρία εξόρμησης σε απιστευτης ομορφιάς γωνιές του Παρνασσου. Αμέτρητα μονοπάτια και διαδρομές οδηγούν σε καταπράσινα λιβάδια, σε καταράκτες που το υψος τους ξεπερνάει τα 80μ.


ΜΟΝΟΠΆΤΙΑ:

Διαδρομές για περίπατο, hiking, ποδήλατο, Down Hill και ορειβασίες ξεκινούν απο την Αράχωβα, οπου θα βρείτε οδηγούς βουνού να σας συνοδεύσουν στις εξορμήσεις σας.


Ακολουθεί Οδηγός επιβίωσης:


  • To νερό της Αράχωβας πίνεται και είναι πολύ καλό, μιας και προέρχεται από πηγές.
  • Αν χρειαστείτε ταξί  στην πλατεία υπάρχει πιάτσα. Συνολικά κυκλοφορούν 8 ταξί.
  • δεν έχετε κλείσει δωμάτιο, μπορείτε να ενημερωθείτε για τη διαθεσιμότητα των καταλυμάτων στο γραφείο Πληροφοριών της Δημοτικής Επιχείρησης, στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο.Λειτουργεί και κατά την περίοδο των εορτών, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. (Τηλ. 22670 31630)
  • Θα βρείτε ΑΤΜs της Alpha bank, Eurobank, Πειραιώς, Εμπορικής και Εθνικής.
  • Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος ντυσίματος, ωστόσο, καλό θα ήταν να έχετε μέσα στη βαλίτσα σας χουχουλιάρικα και άνετα ρούχα.Επιλέξτε πλεχτά, πουλόβερ, γούνινα μαντό,κολάν,τζιν,σκουφιά, γάντια, μεγάλες τσάντες, -γιατί όχι- φόρμες, γαλότσες ή γούνινες μπότες -κατά προτίμηση flat. Για το βράδυ μπορείτε να πάρετε και κάτι καλό -τα κοσμοπολίτικα στέκια το ζητούν-, αλλά γενικά αποφύγετε το εκκεντρικό-βραδινό ντύσιμο καθώς και τα δωδεκάποντα. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, βρίσκεστε σε ένα αυθεντικό χειμερινό θέρετρο!
  • Μπορείτε να παρκάρετε δωρεάν στο δημοτικό πάρκινγκ (στην είσοδο της Αράχωβας), κάτω από τη γέφυρα, στην πιάτσα των ταξί κι όπου βρείτε στο δρόμο προς Δελφούς.
  • Δυστυχώς η Αράχωβα δεν διαθέτει ιατρικό κέντρο, μπορείτε ωστόσο να πάτε στο ιατρικό κέντρο Διστόμου (τηλ. 22670 22790-1) ή στο νοσοκομείο της Λιβαδειάς (τηλ. 22610 20051).
  • Λειτουργούν βενζινάδικα: SHELL δίπλα στο ξενοδοχείο Arachova Inn που είναι ανοιχτό από τις 07:00-22:30.ΑVIN  στην είσοδο της Αράχωβας, καθημερινά από τις 07:00-19:00.EΛΙΝ  στο Λιβάδι, 4 χλμ. από την Αράχωβα που είναι ανοιχτό από τις 08:00-20:00.ΒP  στο 4ο χλμ. Αράχωβας-Δελφών που είναι ανοιχτό από το πρωί μέχρι τις 19:00.ΑVIN  στο δρόμο για Αγόριανη που είναι ανοιχτό από τις 07:30-21:00.
  • Αν πάθετε βλάβη με το αυτοκίνητο σας υπάρχει 24ωρη οδική βοήθεια από την Εxpress Service στο χωριό.
  • Αν χρειάζεστε φαρμακείο αργά το βράδυ στην Αράχωβα υπάρχουν 3 φαρμακεία.Καθημερινά διανυκτερεύει ένα μέχρι τις 21:30.Από εκεί και πέρα αναρτούν τα τηλέφωνά τους στις πόρτες, για να ειδοποιήσετε σε περίπτωση ανάγκης 
  • Μπορείτε να βρείτε περίπτερο  κατά μήκος του κεντρικού δρόμου όπου υπάρχουν 5 συνολικά περίπτερα. Tα περισσότερα ανοίγουν στις 10:00 και κλείνουν γύρω στις 23:00.


Χρήσιμα τηλέφωνα




Δημαρχείο22670 31250
Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού22670 31630
Αστυνομικό Τμήμα22670 31333
Δασονομείο Αράχωβας22670 31742
ΕΛ.ΤΑ.22670 31253
Χιονοδρομικό κέντρο Ε.Ο.Τ.22340 22693-5
Χιονοδρομικό κέντρο Κελλάρια22340 22692
ΚΤΕΛ Άμφισσας22650 28226
Σταθμός ΤΑΞΙ22670 31566
Αγροτικό Ιατρείο22670 31300




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου