Ads 468x60px

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Νήσοι Φερόες (Faroe Islands)/Τα νησιά των προβάτων/Δανία



Τα Νησιά Φερόες ή Φαιρόες  είναι ένα σύμπλεγμα 18 νησιών, (17 κατοικήσιμα), που αποτελούν ομώνυμο αρχιπέλαγος στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό ανάμεσα στην Σκωτία, την Νορβηγία και την Ισλανδία με συνολική έκταση 1.399 τ.χλμ.

 Φαιρόες σημαίνει Νησιά των Προβάτων

Το νησιωτικό συγκρότημα των Φερόων Νήσων αποτελείται από συνολικά δεκαοκτώ νησιά μεταξύ της Νορβηγικής θάλασσας και του βόρειου Ατλαντικού ωκεανού, σχεδόν στη μέση της απόστασης μεταξύ της Νορβηγίας και της Ισλανδίας


Το κλίμα των νησιών χαρακτηρίζεται από δροσερά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες, συνήθως με νεφοσκεπή ουρανό και συχνές ομίχλες και ισχυρούς ανέμους. Αν και το σύμπλεγμα βρίσκεται σε μεγάλο γεωγραφικό πλάτος, ο κλιματικός χαρακτήρας είναι πιο ήπιος από τον αναμενόμενο λόγω του Ρεύματος του Κόλπου. Τα νησιά είναι γενικά βραχώδη με χαμηλές κορυφές, ενώ οι ακτές είναι γενικά απόκρημνες. Τα νησιά έχουν τις ψηλότερες βραχώδεις ακτές σε όλη την Ευρώπη, και ορισμένες από τις ψηλότερες παγκόσμια. Το χαμηλότερο υψόμετρο είναι στο επίπεδο της θάλασσας, ενώ η ψηλότερη κορυψή είναι η Σλαταρτίντουρ με ύψος 882 μέτρα. Οι φυσικοί πόροι του νησιωτικού συμπλέγματος περιλαμβάνουν την αλιεία, τη φαλαινοθηρία, αλλά και το υδροδυναμικό.





Μια φορά το χρόνο στα νησιά Φερόε διατηρείται μια αιματοβαμένη παράδοση 1.000 χρόνων. Φάλαινες οδηγούνται στο λιμάνι και σφαγιάζονται, με αποτέλεσμα τα νερά του να γίνοντια κατακόκκινα. Οι κάτοικοι των νησιών Φερόε, αυτόνομης επαρχιας της Δανίας, είναι απόγονοι των Βίκινγκς και οι φάλαινες αποτελούν μέρος της διατροφής τους. Το κρέας μοιράζεται στα μέρη της κοινότητας και απαγορεύεται η πώλησή τους.




Το τοπίο κυριαρχείται από τα απόκρημνα βουνά. Η έλλειψη δέντρων γίνεται αντιληπτή στον επισκέπτη με την πρώτη ματιά. Στα νησιά υπάρχουν περίπου 70.000 πρόβατα και περίπου 2 εκατομμύρια ζεύγη πτηνών, συμπεριλαμβανομένης και της μεγαλύτερης αποικίας πετρίλων (τα μικρότερα θαλασσοπούλια) στον κόσμο.





Στα Φερόε υπάρχουν περισσότερα από 120 χωριά. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται κοντά στον ωκεανό και μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει ο επισκέπτης είναι τα σπίτια των χωριών. Ξύλινα, βαμμένα με έντονα χρώματα ή με το παραδοσιακό μαύρο, ενώ οι στέγες είναι συχνά σκεπασμένες με χλοοτάπητα.




Οι κάτοικοι, λόγω της απομόνωσης των νησιών, έχουν διατηρήσει το δικό τους παραδοσιακό πολιτισμό, που έχει τις ρίζες του στη σκανδιναβική κουλτούρα. Επίσης έχουν τη δική τουςγλώσσα, η οποία είναι μία από τις τρεις νησιωτικές σκανδιναβικές γλώσσες και προέρχεται από τη γλώσσα που μιλούσαν στη Σκανδιναβία την εποχή των Βίκινγκς.


Υπάρχουν διαδρομές για ιππασία, πεζοπορίες στα βουνά και εκδρομές με βάρκα που επιτρέπουν στους επισκέπτες να απολαύσουν το υπέροχο άγριο ​​καταπράσινο τοπίο. Μερικές φορές η ομίχλητου καλοκαιριού δημιουργεί ένα μυστικιστικό τοπίο. Η ηρεμία του τόπου αυτού και οι φιλικοί,φιλόξενοι κάτοικοι είναι επίσης λόγοι προσέλκυσης επισκεπτών. 


To τοπίο σε κάνει να νομίζεις ότι η περιοχή κατοικείται από χόμπιτ και ξωτικά. Άλλωστε εκεί γυρίστηκαν τα σχετικά πλάνα του «Άρχοντα των δαχτυλιδιών».






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου