Ads 468x60px

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Άγιος Αθανάσιος(Agios Athanssios)/Καϊμακτσαλάν(Kaimaktsalan)



Στους πρόποδες του όρους Βόρας (Καϊμακτσαλάν) σκαρφαλωμένο στα 1.200 μ. συναντούμε τον κοσμικό Παλιό Άγιο Αθανάσιο. Οι πετρόχτιστοι ξενώνες και τα πολυτελή σαλέ, τα εστιατόρια με παραδοσιακή αλλά και μεσογειακή κουζίνα, τα in μπαράκια και τα καλόγουστα καταστήματα βάζουν την υπογραφή τους για το top χειμερινό θέρετρο της Μακεδονίας.




Στη σκια του Καϊμακτσαλάν, της υψηλότερης κορυφής του Βόρα, έχει τις ρίζες του στα τέλη του 16ου αιώνα, όταν εκεί εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι κατοικοί του από τις γύρω περιοχές διωκόμενοι από τους Τούρκους. Ο οικισμός όμως εγκαταλείφθηκε στη δεκαετία του ’80 κυρίως λόγω της μετανάστευσης.




Όλα άρχισαν το 1994 μετά τη δημιουργία του χιονοδρομικού κέντρου του Βόρα (Καϊμακτσαλάν) το οποίο απέχει μόλις 17 χλμ.από τον οικισμό.Σύντομα ο Παλιός Αγ. Αθανάσιος έγινε σημείο αναφοράς για το χιονοδρομικό κέντρο, και τους φίλους του σκι.Οι απόγονοι των πρώτων κατοίκων επισκευάζουν και αναπαλαιώνουν τα παλιά εγκαταλελειμένα σπίτια και τα μετατρέπουν σε όμορφους παραδοσιακούς ξενώνες.Σήμερα ο οικισμός έχει χαρακτηρισθεί από το Υπ. Πολιτισμού ως διατηρητέος. Όλες οι επεμβάσεις έχουν εναρμονιστεί με το φυσικό περιβάλλον και έχουν σεβαστεί την παλιά παραδοσιακή μορφή του χωριού.




Ο Παλιός Αγ. Αθανάσιος είναι κομμάτι μιας ευρύτερης περιοχής με ένα χαρισματικό γεωφυσικό ανάγλυφο, ο ομαλός ορεινός όγκος του Βόρα που στα πόδια του απλώνονται τέσσερεις λίμνες με σημαντικότερη, τη Βεγορίτιδα. Η γύρω περιοχή προσφέρεται για εναλλακτικές μορφές τουρισμού και extreme σπορ. Στους πρόποδες του Βόρα, στο χωριό Παναγίτσα υπάρχει ανεμοδρόμιο που θεωρείται ενά από τα καλύτερα της Ευρώπης και δίπλα ειδικά διαμορφωμένη πίστα αγώνων μότο-κρος.Επίσης στην Παναγίτσα 8χλμ. από τον Αγ. Αθανάσιο λειτουργεί μικρό χιονοδρομικό κέντρο με 2 πίστες διαμορφωμένες με τεχνητό χιόνι, υπάρχει τεχνητή πίστα αναρρίχησης και δυνατότητα οργάνωσης flying box, τοξοβολίας, ορεινού ποδήλατου, πτήση parapente από τη θέση Κερασιές του Βόρα σε υψόμετρο 1600μ. και προσγείωση στο ανεμοδρόμιο της Παναγίτσας.




Ορειβασία
Πολλές ορειβατικές διαδρομές διοργανώνονται και ξεκινούν από τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο στις κατάφυτες πλαγιές του Βόρα-Καϊμάκτσαλαν μέσα από το Μαύρο Δάσος. 




Πεζοπορία
Πανέμορφες διαδρομές μέσα από κατάφυτα δάση ξεκινούν από τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο και την Αριδαία. 




Παραπέντε
Αν θέλετε να νιώσετε την μοναδική εμπειρία της πτήσης με 2πλό παραπέντε πάνω από τις κορυφές του Καϊμάκτσαλαν με θέα την Λίμνη Βεγορίτιδα, μπορείτε να πάτε στην θέση Κερασιές και από εκεί να απογειωθείτε στο ανεμοδρόμιο Παναγίτσας. 


ΠΟΥ: Στον νομό Πέλλας και 124 χλμ. από Θεσσαλονίκη. Ακολουθείτε το δρόμο για Έδεσσα και λίγο πριν φτάσετε στην πόλη, στρίβετε αριστερά στη νέα περιφερειακή οδό. Αφού διανύσετε 7 περίπου χλμ. βγαίνετε στον δρόμο για Άγρα, Φλώρινα ακολουθώντας τις πινακίδες για χιονοδρομικό κέντρο Βόρας, Παλιό Άγιο Αθανάσιο.


Kαϊμακτσαλάν



Το όρος Kαϊμακτσαλάν ή Bόρας (η ονομασία έχει εξαχθεί από το τοπωνύμιο του συγκεκριμένου βουνού που σημαίνει λευκή κορυφή) είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα βουνά της Eλλάδας και βρίσκεται σε υψόμετρο 2.524 μέτρων. Το όρος Καϊμακτσαλάν ή Βόρραςυψώνεται κατά μήκος της πρώην Ελληνογιουγκοσλαβικής μεθορίου, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού του τμήματος ανήκει στο Nομό Πέλλας της Μακεδονίας.
Tο όρος Kαϊμακτσαλάν και το χιονοδρομικό κέντρο αποτελεί έναν από τους πόλους έλξης για τους φυσιολάτρες, τους σκιέρ και τους ορειβάτες. Επίσης χιλιάδες χιονοδρόμοι επισκέπτονται τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Xιονοδρομικού Kέντρου Βόρας, ενώ η εθνική μας ομάδα και οι περισσότερες σχολές σκι στην Ελλάδα ξεκινούν την προετοιμασία τους στο Καιμακτσαλαν.
Tο Xιονοδρομικό Kέντρο Bόρα ή Kαϊμακτσαλάν απέχει μόλις 45 χιλιόμετρα από την γνωστή για τους καταρράκτες της πόλη της Έδεσσας. Αναπτύσσεται στην νοτιοανατολική πλευρά του όρους Βόρας και σε υψόμετρο από 2.050 έως 2.480 μέτρα. Στην κορυφή του βουνού υπάρχει ένα από τα πιο πανέμορφο ξωκλήσια της περιοχής με ονομασία Προφήτης Ηλίας. Οι επισκέπτες που διαμένουν στην Έδεσσα πολύ εύκολα μπορούν να προσεγγίσουν το υπέροχο όρος Καιμακτσαλαν για να χαρούν το χειμερινό άθλημά τους, το σκι.




H πλούσια και ταυτόχρονα σπάνια βλάστηση στο όρος Βόρας ή ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ, περιλαμβάνει χλωρίδα δυσεύρετη στον ελλαδικό και τον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, στηρίζει ένα μεγάλο αριθμό πανίδας (όπως ορνιθοπανίδα, αμφιβία και ερπετά) καθιστώντας τον Bόρα ή Καιμακτσαλαν έναν από τους πιο σημαντικούς βιότοπους για την οικολογική ισορροπία της περιοχής. Ένα από τα σπάνια χαρακτηριστικά του όρους Bόρας ή Καιμάκτσαλαν είναι η ύπαρξη των υδάτινων όγκων ακόμα και σε πολύ μεγάλο υψόμετρο (οι πηγές της Σκοπιάς και της Kρέμασης 2.400 μ.).

Το Καϊμάκτσαλαν αποτελεί πόλο έλξης τόσο για το χιονοδρομικό κέντρο όσο και για τους φυσιολάτρεις και τους ορειβάτες. Πανέμορφες διαδρομές μέσα σ’ ένα τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους διοργανώνονται από τους φυσιολατρικούς και ορειβατικούς συλλόγους της περιοχής. Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές είναι αυτή που καταλήγει στο "Pέμα του Φλώρου".

Η θέα από το όρος Βόρρας είναι καταπληκτική, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τον Θερμαϊκό κόλπο, την κορυφή του Ολύμπου, το απέναντι χιονοδρομικό κέντρο των 3-5 Πηγαδιών της Νάουσας καθώς και την πανοραμική εντυπωσιακή θέα προς την Λίμνη Βεγορίτιδα


Χ/Κ Καϊμακτσαλάν


Βρίσκεται σε υψόμετρο από 2.050μ. – 2.480 μέτρα.

Οι εγκαταστάσεις του αρχίζουν από τα 2.050μ. όπου υπάρχει το καταφύγιο, σχολές σκι, χώροι στάθμευσης, πίστες αρχαρίων, εκδοτήρια και καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού και καταλήγει στα 2.480 μέτρα όπου βρίσκεται ο σταθμός άφιξης του ψηλότερου αναβατήρα της Ελλάδας.


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΟΥΣ


Κατάταξη πιστών: Σύμφωνα με τη διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (FIS) και τον αντίστοιχο Ελληνικό Κανονισμό Χιονοδρομίας, η κατάταξη των πιστών ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας τους γίνεται στη βάση κανονικών συνθηκών, με γενικό κριτήριο αυτής, την τοπογραφία τους και σύμφωνα με τα παρακάτω δεδομένα:

Εύκολες πίστες: μπλε χρώμα, δεν πρέπει να έχουν κλίσεις όπου το επίμηκες ή /και το εγκάρσιο μέρος τους να ξεπερνά το 25%, με εξαίρεση μικρά τμήματα ανοιχτής επιφάνειας.
Πίστες μέτριας δυσκολίας: κόκκινο χρώμα, δεν πρέπει να έχουν κλίσεις όπου το επίμηκες ή /και το εγκάρσιο μέρος τους να ξεπερνά το 40%, με εξαίρεση μικρά τμήματα ανοιχτής επιφάνειας.
Δύσκολες πίστες: μαύρο χρώμα, όπου έχουν ξεπεραστεί οι τιμές για τις κόκκινες πίστες (κλίση>40%)
Μονοπάτια που κάνεις σκι: είναι γνωστά και σαν χιονοδιάδρομοι (SR), δεν πρέπει να παρουσιάζουν κλίση που θα ξεπερνάει το 8% και έχουν ελάχιστο φάρδος 6μ. Δεν κατατάσσονται σε βαθμούς δυσκολίας, είναι σηματοδοτημένα και συνήθως ενώνουν τους αναβατήρες μεταξύ τους. Σηματοδοτούνται με κίτρινο χρώμα.
Τρόπος σηματοδότησης: οι πίστες του κέντρου μας είναι σηματοδοτημένες και στις δύο πλευρές τους με πασσάλους κόκκινου χρώματος στη δεξιά πλευρά όπως κάνουμε σκι και πράσινους στην αριστερή πλευρά.
Αρίθμηση σηματοδότησης: αν και δεν υπάρχει υποχρέωση αρίθμησης της σηματοδότησης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εντούτοις στο κέντρο μας καθαρά για λόγους διευκόλυνσης των χιονοδρόμων, υπάρχουν πινακίδες με ενδείξεις αριθμών ανά 200μ. που ενημερώνουν για την υπολειπόμενη απόσταση μέχρι το τέλος της πίστας. Η αρίθμηση αρχίζει από τη βάση της πίστας.
Σειρά προτεραιότητας στους σταθμούς αναχώρησης των αναβατήρων: Η σειρά προτεραιότητας για τη χρήση των οχημάτων στους σταθμούς αναχώρησης είναι αυτή με την οποία κάθε χιονοδρόμος καταφθάνει στο σταθμό και τοποθετείται πίσω από αυτόν που έφθασε νωρίτερα.
Απαγορεύεται η προσπέραση και καταστρατήγηση της σειράς αναμονής στους σταθμούς αναχώρησης για τον οποιοδήποτε λόγο.
Κατ' εξαίρεση και μόνο ύστερα από άδεια του προσωπικού του αναβατήρα, επιτρέπεται η χρήση της δεύτερης ειδικής εισόδου που υπάρχει διαμορφωμένη σε κάθε σταθμό αναχώρησης και παρακάμπτει την κανονική σειρά προτεραιότητας εναλλάξ με αυτή, από τις παρακάτω κατηγορίες ατόμων:
Αθλητές με ταυτότητα από αθλητικό σωματείο, επιπέδου πανελληνίων αγώνων, αποκλειστικά για το χρονικό διάστημα που προπονούνται και όχι σε ώρες αιχμής του κοινού.
Δάσκαλοι των επίσημων σχολών σκι του χιονοδρομικού κέντρου, για το διάστημα που συνοδεύουν σκιέρ την ώρα του ιδιαίτερου μαθήματος.
Το προσωπικό του χιονοδρομικού κέντρου μόνον όταν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος (υπεύθυνοι ασφάλειας πιστών, μετακίνηση χειριστών αναβατήρων κ.λ.π.)

ΤΕΧΝΗΤΉ ΧΙΌΝΩΣΗ


Η εγκατάσταση τεχνητής χιόνωσης προσφέρει κάλυψη με τεχνητό χιόνι των πιστών του αναβατήρα "ΜΕΤΕΡΙΖΙ" και των πιστών όπου βρίσκονται οι σχολές σκι και οι αναβατήρες των αρχαρίων μπροστά από το σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου.
Επίσης, καλύπτεται η πίστα πρόσβασης από το τέλος του συρόμενου αναβατήρα "ΜΕΤΕΡΙΖΙ" προς την αφετηρία του εναέριου διθέσιου αναβατήρα. Ταυτόχρονα έχουν προβλεφθεί παροχές δίπλα στην αφετηρία του διθέσιου αναβατήρα και του νέου συρόμενου αναβατήρα ώστε να μπορούν να χιονιστούν οι περιοχές αυτές.
Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η συνεχής κάλυψη των πιστών με χιόνι, η ανανέωση της ποιότητας του χιονιού στις πίστες και η ανανέωση του χιονιού σε σημεία των πιστών στα οποία λόγω της μορφολογίας τους ή του προσανατολισμού τους παρουσιάζουν πρόβλημα διατήρησης του χιονιού.
Το σύστημα περιλαμβάνει:
Τέσσερεις κινητές μονάδες παραγωγής χιονιού (κανόνια).
Έξι μπαστούνια (sticks) -ψεκαστήρες χιονιού.
Δεκατρείς συνολικά παροχές, για την σύνδεση των μονάδων παραγωγής χιονιού.
Υπόγεια δεξαμενή νερού.
Αντλιοστάσιο
Με τη λειτουργία του συστήματος τεχνητής χιόνωσης εξασφαλίζεται η χιόνωση των πιστών και συνεπώς εξασφαλίζεται η σίγουρη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου κατά τη χειμερινή περίοδο με ευνόητα τα ευεργετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του κέντρου και της ευρύτερης περιοχής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου