Ads 468x60px

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Μέτσοβο (Metsovo)-Η πρωτεύουσα του ορεινού τουρισμού

Χτισμένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Τύμφη,σε υψόμετρο 1200 μέτρων ένας από τους γραφικότερους οικισμούς της χώρας που ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική της, τα τοπία άγριας ομορφιάς και τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.


Το φυσικό περιβάλλον μαγεύει τον επισκέπτη με την ομορφιά του ορεινού τοπιού και η γύρω περιοχή είναι διάσπαρτη με παλιά μοναστήρια, εκκλησίες γεφύρια, πέτρινες βρύσες και νερόμυλους.



Το Μέτσοβο είναι μια πανέμορφη, ορεινή, γραφική πόλη, χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές της Πίνδου, γενέτειρα μερικών από τους μεγαλύτερους εθνικούς ευεργέτες μας (Αβέρωφ, Τοσίτσας, Χατζηκώστας, Στουρνάρης κ.α.). Είναι ένα αναπτυγμένο τουριστικό θέρετρο, που διατηρεί όμως τη γαλήνη του, τον παραδοσιακό τρόπο ζωής του και την αυθεντικότητά του και δίκαια μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πρωτεύουσα του ορεινού τουρισμού.



Μέσα στον οικισμό τα πέτρινα αρχοντικά του, τα καλντερίμια και οι εκκλησίες του προκαλούν το θαυμασμό του επισκέπτη.







Ανάµεσα στις βουνοπλαγιές, πνιγµένο στα έλατα, τις οξιές, τις σηµύδες αλλά και τα τακτοποιηµένα αµπέλια, το Μέτσοβο ξετυλίγεται µπρος στα µάτια του επισκέπτη σαν σκηνικό θεάτρου. Φεύγοντας από τον κεντρικό δρόµο κατηφορίζεις προς την κεντρική πλατεία του χωριού, που είναι πάντα έτοιµη να σε υποδεχτεί. Εκεί αντικρίζεις το πρωτόγνωρο θέαµα µε τους περισσότερους ντόπιους ντυµένους µε τις παραδοσιακές τους στολές, ειδικά τις Κυριακές. Οι κεραµοσκεπές των χαµηλών σπιτιών καλύπτονται από καµινάδες που σκορπούν τη µοναδική ευωδιά από τις φλόγες του στεγνού ξύλου που σιγοκαίει.



Τα µαγαζιά γύρω από την πλατεία προσφέρουν µια σειρά από γευστικές τραχανόσουπες, υπέροχα τυριά, χυλοπίτες, βραστή γίδα, κοκορέτσια, λουκάνικα και ψητά που σπάνε τη µύτη. Όλα από γνήσια τοπικά προϊόντα, αφού µιλάµε για έναν τόπο όπου η ορεινή κτηνοτροφία ανθεί εδώ και αιώνες. Και µην ξεχνάτε ότι εδώ παράγεται και το περίφημο κρασί Κατώγι, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει απ' τα καλύτερα κρασιά της Γαλλίας.



Το Μέτσοβο είναι ακόμα γνωστό για την παρασκευή δύο τυριών, με την ονομασία μετσοβόνε και μετσοβέλας.


Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της περιοχής. Χτισμένο στις όχθες του παραπόταμου Μετσοβίτικου, διαθέτει αξιόλογες τοιχογραφίες και εικόνες του 17ου και 18ου αιώνα. 


Σε απόσταση 15 χλμ βρίσκεται η τεχνητή λίμνη του Αώου ανάμεσα στο οροπέδιο Πολίτσες. Ανάμεσα σε επιβλητικά βουνά βρίσκεται ο Μετσοβίτικος ποταμός, ιδανικός για τις βόλτες σας στις όχθες του και για ν’ απολαύσετε τη φυσική ομορφιά της περιοχής από το πέτρινο γεφύρι. 






Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ που λειτουργεί στο Μέτσοβο των Ιωαννίνων είναι ένα μουσείο τέχνης που χτίστηκε το 1981 και εγκαινιάσθηκε το 1988. Το 1994 το κτίριο επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλάβει μια καινούργια πτέρυγα προκειμένου να στεγάσει και νέους πίνακες πέραν της αρχικής της συλλογής που αποτελούνταν από 200 έργα σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα. Το σύγχρονο τριώροφο κτίριο στο οποίο στεγάζονται και οι δυο πινακοθήκες δωρήθηκαν από τον Ευάγγελο Αβέρωφ




Στην είσοδο της πόλης βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα του Ιδρύματος Τοσίτσα, όπου λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο με εκθέματα σημαντικής αξίας.


Από την ξενάγηση στα αξιοθέατα του Μετσόβου δεν θα πρέπει να λείψει και η επίσκεψη στο παραδοσιακό τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα, όπου παράγονται φημισμένα τυριά, όπως το μετσοβόνε, η μετσοβέλλα και το βλαχοτύρι, καθώς και στο οινοποιείο «Κατώγι».



Στο Ανθοχώρι, ο ανακαινισμένος νερόμυλος λειτουργεί ως Μουσείο Υδροκίνησης. Κοντά στο χωριό, στη θέση Κόκκινο Λιθάρι συναντούμε τη Μονή Ζωοδόχου Πηγής.

Ο Εθνικός Δρυμός της Βάλια-Κάλντα, φημισμένος για το μικροκλίμα του και τα πανύψηλα αιωνόβια δέντρα του με τους ευθυτενείς κορμούς, σηματοδοτεί την περιοχή του Μετσόβου.Εδώ χτυπά η καρδιά της Βόρειας Πίνδου με την άγρια ομορφιά και την οργιώδη βλάστηση.Ο Δρυμός θεωρείται ο σημαντικότερος στην Ελλάδα και μια από τις πιο αξιόλογες σε φυσικό πλούτο περιοχές στην Ευρώπη (έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο με τις 12 πιο ευαίσθητες περιοχές του κόσμου, που έχουν ανάγκη άμεσης προστασίας).Τα επιβλητικά τοπία του με τα δάση και τα ορεινά βοσκοτόπια συνθέτουν ένα ιδιαίτερο δασικό περιβάλλον, ενώ ένα πλήθος από σπάνια αγριολούλουδα ενδημούν στην περιοχή.Στα χαμηλά και μέσα υψόμετρα απλώνονται δάση μαυρόπευκου και οξιάς, συχνά μαζί με θάμνους πυξαριού, ενώ στα πιο ψηλά κυριαρχεί το ανθεκτικό στο ψύχος ρόμπολο και πάνω από το ανώτερο υψομετρικό όριο του δάσους εκτείνονται υποαλπικά λιβάδια με πόες και θάμνους. Η μεγάλη φυσικότητα του οικοσυστήματος προσφέρει καταφύγιο σε αρκούδες (η περιοχή είναι ο μεγαλύτερος βιότοπος καφετιάς αρκούδας στην Ευρώπη), λύκους, αγριόγιδα και άλλα είδη σπάνιων θηλαστικών, ενώ στα δυσπρόσιτα πυκνά δάση του δρυμού φωλιάζουν χρυσαετοί, δρυοκολάπτες και όρνια. Στο Μαυροβούνι, το βασικότερο ορεινό όγκο του Δρυμού λειτουργεί παραδοσιακό ορειβατικό καταφύγιο.







ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΆ ΚΈΝΤΡΑ:

Το Μέτσοβο διαθέτει τρία χιονοδρομικά κέντρα, οι Πολιτσές, το Καρακόλι και το χιονοδρομικό του Ζυγού ή Ανήλιου που είναι και το νεότερο από όλα. Το χιονοδρομικό κέντρο Πολιτσές ή αλλιώς Προφήτης Ηλίας είναι σε υψόμετρο 1360-1620 μέτρων, απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από το πανέμορφο Μέτσοβο και βρίσκεται πάνω στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Τρικάλων, κοντά στην Κατάρα. Ενδείκνυται για αρχάριους λάτρεις των χειμερινών σπορ, μιας και οι πίστες του έχουν σχετικά ήπια κλίση και είναι μικρού μήκους.

Στις Πολιτσές, λειτουργεί μία πίστα tubing για καταβάσεις με σαμπρέλα και έχει μήκος περίπου 70 μέτρων, ενώ αποτελείται απο δύο στροφές σε μια πλαγία με καλή κλίση, ενώ από τον Νοέμβριο η μοναδική τεχνητή πίστα σκι στην Ελλάδα, με πλαστικό τάπητα και μήκους 270 μέτρων. Στις Πολιτσές θα βρείτε οργανωμένες σχολές σκι, καθώς και μαγαζιά ενοικίασης εξοπλισμού και ένα πολύ καλά οργανωμένο σαλέ.

Το χιονοδρομικό κέντρο Πολιστές διαθέτει τρείς πίστες με μήκος 700, 1000 και 1200 μέτρα, ενώ υπάρχουν δύο συρόμενοι αναβατήρες με μήκος 700 (τύπου άγκυρα) και 550 μέτρα αντίστοιχα, καθώς και ένα baby lift μήκους 150 μέτρων.

Το Καρακόλι βρίσκεται σε υψόμετρο 1340-1520 μέτρων και απέχει μόνο 1,5 χιλιόμετρο από το Μέτσοβο. Είναι ένα μικρό ιδιωτικό χιονοδρομικό κέντρο, διαθέτει δύο πίστες, η μία έχει μήκος 1800 μέτρα και είναι εύκολη ενώ η άλλη έχει μήκος 1.000 μέτρων και είναι αρκετά εύκολη ενώ εξυπηρετούνται από ένα μονοθέσιο εναέριο αναβατήρα μήκους 800 μέτρων.

Το χιονοδρομικό κέντρο Ανήλιου ή Ζυγός βρίσκεται σε υψόμετρο 1680-1850 μέρτων είναι το νεότερο χιονοδρομικό κέντρο και διαθέτει ένα εναέριο διθέσιο αναβατήρα και 3 πίστες.

Χρήσιμα τηλέφωνα Μέτσοβο:

Αστυνομία Τμήμα - Μέτσοβο(☎ +30 26560 41233, 41222)
Πυροσβεστική - Μέτσοβο(☎ +30 26560-42883, 41199, 199)
Κέντρο Υγείας Μέτσοβο(☎ +30 26560 41111)
ΚΤΕΛ - Μέτσοβο(☎ +30 26560 41280)
Ταξί - Μέτσοβο(☎ +30 26560-41393)
Ορειβατικός Σύλλογος Μέτσοβο(☎ +30 26560 41249)
Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ(☎ +30 26560 41210)
Xιονοδρομικό κέντρο Πολιτσών(☎ +30 26560 41095, 26560 42630)
Χιονοδρομικό Κέντρο Καρακόλι(☎ +30 26560 41345)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου