Ads 468x60px

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Ζαγοροχώρια (Zagoroxoria)-Τόπος παραδόσεων


Το Ζαγόρι είναι περιοχή στο Νομό Ιωαννίνων, στη βορειοδυτική Ελλάδα. Στην περιοχή υπάρχουν 45 χωριά, τα αποκαλούμενα Ζαγοροχώρια, τα οποία είναι διάσπαρτα στους πρόποδες της Πίνδου. Έχει έκταση περίπου 1,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αρχίζει από το Νότιο Δυτικό μέρος από το όρος Μιτσικέλι (υψόμετρο 1,810 μ), φθάνει προς βορρά στον Αώο ποταμό και το όρος Τύμφη και ανατολικά μέχρι τον ποταμό Βάρδα στο Μαυροβούνι (υψόμετρο 2,100 μ) κοντά στο Μέτσοβο.
Η λέξη Ζαγόρι προέρχεται από τα Σλαβικά, από την πρόθεση Za που σημαίνει "πίσω" και το ουσιαστικό gora που σημαίνει "βουνό". Στην αρχαιότητα η περιοχή ονομάζονταν «Παροραία», και οι κάτοικοί της «Παροραίοι», δηλαδή αυτοί που ζουν πίσω από τα όρη.

Τόπος με μοναδική φύση εκτείνεται πάνω στην καρδιά της βόρειας Πίνδου. Ψηλά και ογκώδη βουνά και αειθαλή δάση ,εύφορες κοιλάδες ,καταπράσινα οροπέδια, αμόλυντες λίμνες και ορμητικά ποτάμια,όλα μοναδικοί θησαυροί του περήφανου αυτού τόπου.
Εδώ το κλίμα ευνοεί την ανάπτυξη μιάς πλούσιας χλωρίδας και σπάνιας πανίδας. Σημείο αναφοράς του τόπου οι δύο εθνικοί δρυμοί Βίκου / Αώου.
Το φαράγγι του Βίκου σχίζει τον ορεινό όγκο της γκαμήλας και αφήνει να περάσει ανάμεσα του ο κρυστάλλινος Βοϊδομάτης.
Το Ζαγόρι χωρίζεται σε Κεντρικό, Ανατολικό και Δυτικό. Στο Κεντρικό Ζαγόρι αρχικά συναντάς τα Άνω και Κάτω Πεδινά, τη Βίτσα και Μονοδένδρι με τα πέτρινα δρομάκια, τα αρχοντικά και το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής. Άλλα χωριά είναι το Δίλοφο, η Ελάτη, οι Ασπράγγελοι, οι Κήποι, οι Νεγάδες, το Τσεπέλοβο, το Σκαμνέλι, ο Ελαφότοπος, το Κουκούλι, το Καπέσοβο. ΣτοΑνατολικό Ζαγόρι, αριστερά του δρόμου που οδηγεί στο Μέτσοβο συναντάς τα χωριά της κοιλάδας του Βάρδα (Γρεβενίτι, Ελατοχώρι, Μακρίνο, Φλαμπουράρι, Τρίστενο), τα χωριά της κοιλάδας του Ζαγορίτικου (Ανθρακίτης, Καρυές, Δόλιανη, Καβαλλάρι), την όμορφη Βοβούσα, τα χωριά Δεμάτι, Ιτέα, Πέτρα, Καστανώνα και τους συνοικισμούς Αγίας Παρασκευής και Ποταμιάς. Στο Δυτικό Ζαγόρι είναι τα χωριά Β.Δ των Ιωαννίνων και περιλαμβάνουν τα υπέροχα ξακουστά χωριά της κοιλάδας του Βοϊδομάτη, που είναι το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, η Αρίστη, ο Βίκος, ο Άγιος Μηνάς και το Μεσοβούνι. Η Αρίστη χτισμένη σε μια χαρισματική θέση απέναντι από τους βράχινους πύργους της Τύμφης, τη Γκαμήλα, προσφέρεται για περιπλάνηση στα καλντερίμια. 
Οι επισκέπτες θα περιπλανηθούν και έχουν σίγουρα να ανακαλύψουν πολλές ομορφιές:
Μονή Σπηλιώτισσας. Κατηφορίζοντας από την Αρίστη προς το Βοιδομάτη αριστερά μέσα στο δάσος βρίσκεται το μοναστήρι της Σπηλιώτισσας κτισμένο το 1579, όπου υπάρχουν θαυμάσιες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα.

Ποταμός Βοιδομάτης. Μετά τη γέφυρα της Αρίστης, ακολουθώντας την κοίτη του ποταμού, υπάρχει μονοπάτι που προχωράει πλάι στο πιο κρύο και καθαρότερο ποτάμι της Ευρώπης.



Μπαλκόνι με θέα την χαράδρα του Βίκου. Το χωριό Βίκος απέχει 4 χιλιόμετρα από την Αρίστη και εκεί υπάρχει ένα παρατηρητήριο από όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το φαράγγι από ψηλά. Λίγο πριν την είσοδο του χωριού, υπάρχει μονοπάτι, που οδηγεί στις πηγές του Βοϊδομάτη



Δρακολίμνες της Τύμφης. Στα 2100 μέτρα, στις μεγαλοπρεπείς κορφές της Τύμφης ,βρίσκονται οι δρακολίμνες, που μπορεί κανείς να επισκεφτεί, διασχίζοντας το μονοπάτι που ξεκινάει από τον Πάπιγκο.

Χωριά Άγιος Μηνάς, Μεσοβούνι, Καλπάκι. Στο χωριό Άγιος Μηνάς έχουν ανασκαφεί ερείπια ακρόπολης ελληνιστικών χρόνων. Στην κορφή του λόφου βρίσκονται χαλάσματα κάστρου,γνωστού ως Καστράκι, που πιστεύουν ότι επικοινωνούσε με τον Βοιδομάτη με υπόγεια σκάλα.


Πέτρινα γεφύρια. Ο τόπος έχει τον μεγαλύτερο αριθμό γεφυριών στην Ελλάδα. Καλογερικό γεφύρι, κτισμένο στο φαράγγι του Βίκου, κοντά στο χωριό Κήποι. Γεφύρι του Λαζαρίδη, ανάμεσα στα χωριά Κήπων και Κουκουλίου. Γεφύρι του Κόκκορη, ανάμεσα στα χωριά Κουκούλι και Δίλοφο. Γεφύρι του Αρκούδα, κάτω από το Δίλοφο. Γεφύρι του Μύλου κοντά στους Κήπους. Γεφύρι του Μίσσιου ,ανάμεσα στα χωριά Κουκούλι και Βίτσα. 






Διαμονή: Πανέμορφοι παραδοσιακοί ξενώνες και ξενοδοχεία, για όλα τα πορτοφόλια, τόσο στο Μεγάλο, όσο και στο Μικρό Πάπιγκο.



Τράπεζες: Δεν υπάρχουν

Όσοι αποφασίσουν να επισκεφθούν τα Ζαγοροχώρια με αυτοκίνητο πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να φτάσουν εκεί από διάφορες κατευθύνσεις.
Εμείς με την σειρά μας σας προτείνουμε αν έχετε την ευκαιρία να πάτε στα Ζαγοροχώρια γιατί θα αλλάξετε παραστάσεις , θα δείτε την φυσική ομορφιά των τοπίων εκεί με αποτέλεσμα να ξεφύγετε από τα προβλήματα και την ρουτίνα της καθημερινότητας.

Χρήσιμα τηλέφωνα:

Δήμος Κεντρικού Ζαγορίου (Ζαγοροχώρια): (+30) 26530 22536
Κοινότητα Πάπιγκου (Ζαγοροχώρια): (+30) 26530 41931
Τουρ. Αστυνομία Ιωαννίνων (Ζαγοροχώρια): (+30) 2651025673
Νοσοκομείο (Ζαγοροχώρια): (+30) 26510 80111




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου